Американски учени създадоха холографска камера с висока разделителна способност, която

...
Американски учени създадоха холографска камера с висока разделителна способност, която
Коментари Харесай

Физици създадоха камера, която може да „вижда“ зад ъгъла

Американски учени сътвориха холографска камера с висока разграничителна дарба, която може да " вижда " обекти зад ъгли, в мъгла или зад други непрозрачни трудности. Откритието е разказано в научното списание Nature Communications.

Устройството се състои от светлочувствителна матрица и два лазерни излъчвателя. Те създават така наречен синтетични светлинни талази, които могат да се употребяват за основаване на холографски изображения, даже откакто тези лъчи се разсейват при среща с твърди обекти или други непрозрачни трудности като мъгла, предава БГНЕС. 

Флориан Виломитцер, един от основателите на камерата, доцент в Северозападния университет в Еванстън (САЩ), и сътрудниците му виждат, че някои от физическите характерности на това разсеяно излъчване биха били доста разнообразни за лазерни лъчи с доста сходни дължини на вълните. Учените допускат, че това може да се употребява за основаване на триизмерни изображения на обекти, с които разсеяните лъчи взаимодействат, с цел да минават през или заобикалят непрозрачно затруднение.

С сходни съображения физиците са създали логаритъм, който съпоставя " шарките " на тъмните и светлите петна от разсеяните лъчи на два лазера и се пробва да открие в тях изображение на скрития обект.

Учените тествали работата на устройството върху логото на своя университет, което било прикрито зад непрогледен екран. Оказало се, че камерата освен е съумяла да снима логото, само че и да възпроизведе точното състояние на неговите детайли - буквите N и U - в триизмерното пространство. Според учените тяхната камера може да наднича зад ъглите и да снима обекти, ситуирани в отчасти или изцяло непрозрачни структури.

Например, физиците допускат, че създадената от тях технология може да се употребява за правене на снимки на човешки вътрешни органи, както и на разнообразни съставни елементи на промишлени и самолетни турбини и други комплицирани механични артикули, чиито недостатъци мъчно се откриват, до момента в който са в нередовност.

" Устройството засича забележима светлина или инфрачервено лъчение, само че същият принцип може да се употребява и за други типове талази. Например можем да работим със тон или радиовълни по сходен метод, което ще ни разреши да създадем нови типове телескопи и сонари ", прибавя Флориан Виломитцер. 

Източник: Science Direct / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР