Американски учени са открили, че паяжината може да подобри качеството

...
Американски учени са открили, че паяжината може да подобри качеството
Коментари Харесай

Паяжина може да подобри качеството на микрофоните в мобилните устройства



Американски учени са разкрили, че паяжината може да усъвършенства качеството на микрофоните, употребявани при слуховите апарати, мобилните телефони и други устройства.

Изключителната сензитивност на паяжината й разрешава да улови скоростта на въздуха, а освен неговото налягане. Тя е доста тънка и по тази причина може да се движи с въздуха, когато я доближи звукова вълна, възприемайки инфразвуци с периодичност единствено 3 херца. Това е все едно да се чуват тектоничните плочи, които се движат по време на земетресение. Паяжината в действителност е толкоз добра при улавянето на звука, че паяците я употребяват, с цел да чуват какво се случва към тях.

Американските учени са разкрили метод да пренесат тази дарба да се прихваща посоката на въздушния поток в електронен сигнал, което може да се употребява при микрофоните. За тази цел паяжината би трябвало да се обвие със злато и да се сложи в магнитно поле, с цел да получи електронен сигнал. По този метод тя се трансформира в микрофон, който може да работи във впечатляващ диапазон от честоти.

Този способ предлага различен метод за основаване на микрофони. Той ще разреши ориентираните микрофони да бъдат поставяни в слухови апарати и други дребни устройства, което доста би подобрило сегашните благоприятни условия. Днешните дребни ориентирани микрофони звучат неприятно, защото техният отговор се разграничава според от честотата. Те не улавят нискочестотните звуци и дават отговор най-вече на тези във високите честоти. Чрез новата технология ще могат да се основават ориентирани микрофони, които имат аудиофилно качество. Честотата, на която те дават отговор, е от 1 Hz до 5 kHz, което досега не беше допустимо.

Макар че работата още продължава, учените са основали прототипи и са направили записи, с цел да покажат, че тяхната технология, основана на паяжината, работи дейно. Според екипа тя може да се конфигурира във всяка една система, употребяваща дребни микрофони като слухови апарати, мобилни телефони и компютри. Всяка година се продават към 2 милиарда мкрофона и съвсем всички портативни електронни устройства съдържат един или повече микрофони. Поради тази причина това може да се трансформира във значимо за бъдещето изобретение.

Това обаче не е единственото удивително свойство на паяжината. Тя оказва помощ за възобновяване на нервите след претърпяно увреждане, а също по този начин има приложение при построяването на извънредно здрави материали. В тази връзка паяжината може да бъде определена за най-вълнуващия материал на 2017 година
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР