Американски учени откриха доказателства, че хората са започнали да варят

...
Американски учени откриха доказателства, че хората са започнали да варят
Коментари Харесай

Хората са започнали да гледат зърнени култури заради бирата

Американски учени откриха доказателства, че хората са почнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Откритието поддържа теорията, че бирата, а не хлябът, е въодушевила най-ранните зърнопроизводители.

Учените не са разкрили следи от бира, а присъщи растителни остатъци върху камъни, употребявани за мелене на храни в пещера, в която натуфианци са погребвали мъртвите си покрай днешна Хайфа, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Не търсехме следи от алкохол по камъните, а единствено искахме да разберем какви растения са яли хората ", сподели Ли Лиу от Станфордския университет.

Лиу и сътрудниците ѝ мислят, че натуфианците са потапяли зърна пшеница и ечемик във вода и по-късно са ги изсушавали. Така са получавали малц. Изсушен, малцът може да се употребява по-късно.

За да сварят бира, те са стривали малца и са го загрявали във вода. След това сместа е оставяна да ферментира, подпомагана от диви дрожди във въздуха.

Когато учените възпроизвели античната пивоварна техника в лаборатория, получили гранули скорбяла като откритите в пещерата.

Това са най-старите данни за създаван от индивида алкохол в света. Натуфианците са варили и пиели бира за погребалните си церемонии и ритуали.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР