Американски съдия предупреждава, че има ограничения за това, което Тръмп може да каже относно изборния случай

...
Съдията от Съединените щати, наблюдаваща делото за намеса в изборите
Коментари Харесай

Съдията от Съединените щати, наблюдаваща делото за намеса в изборите на Доналд Тръмп, каза, че ще ограничи доказателствата, които бившият президент ще може да сподели от процеса си, но спря освен предоставянето на общата забрана, която прокурорите поискаха.

По време на съдебно заседание в петък окръжният съдия на САЩ Таня Чуткан се обърна към опасенията, че Тръмп може да публикува доказателства в социалните медии. Тя каза на адвокатите му, че защитата на бившия президент „трябва да се случи в тази съдебна зала, а не в интернет“.

Тя също така предупреди, че „може би двусмислени изявления“ могат да се тълкуват като сплашване или тормоз на потенциални свидетели. „Ще взема всички необходими мерки, за да защитя целостта на случая“, каза Чуткан.

Прокурорите поискаха широка защитна заповед, забраняваща на бившия президент да споделя публично каквито и да е подробности от правителствените доказателства, твърдейки, че Тръмп – който редовно използва социалните медии, за да критикува служители, замесени в делото срещу него – може да използва подробностите, за да влияние върху свидетели.

Но защитниците на Тръмп твърдяха, че широкообхватна заповед би нарушила правото му на свобода на словото съгласно Първата поправка на Конституцията на САЩ.

„Г-н Тръмп, като всеки американец, има право на свобода на словото съгласно Първата поправка, но това право не е абсолютно. В наказателно дело като това, свободата на словото на обвиняемия се подчинява на правилата“, каза Чуткан по време на изслушването, както съобщава CNN.


Чуткан се съгласи със защитния екип на Тръмп за по-свободна версия на защитна заповед за доказателства по делото, но тя до голяма степен застана на страната на обвинението относно това какви чувствителни материали трябва да бъдат защитени.

По-късно тя официално одобри защитна заповед, която ще позволи на Тръмп да споделя всички записи, които вече са обществено достояние или които той е получил независимо. Въпреки това не му е разрешено да споделя други видове материали, като тези, произтичащи от голямото жури или предмети, получени чрез запечатани заповеди за обиск.

„Той е обвиняем по криминални престъпления. Той ще има ограничения като всеки друг обвиняем. Този случай върви по нормалния ред“, каза Чуткан. „Фактът, че обвиняемият е ангажиран в политическа кампания, няма да му позволи по-голяма или по-малка свобода на действие от който и да е обвиняем по наказателно дело.“

Тръмп се призна за невинен на 3 август в съдебна зала във Вашингтон, окръг Колумбия, по четири федерални обвинения, свързани с усилията му да отмени изборите в САЩ през 2020 г., които той загуби от своя съперник от Демократическата партия, президента Джо Байдън.

Случаят е третото наказателно обвинение, повдигнато срещу бившия президент от март.

Той също така е изправен пред щатски обвинения в Ню Йорк за плащане на тайни пари на звезда от филми за възрастни и федерални обвинения, свързани с обвинения, че е боравил неправилно с класифицирани правителствени документи в имението си във Флорида.

Тръмп, който остава фаворит в надпреварата за президентска номинация на Републиканската партия през 2024 г., осъди всички дела срещу него като опит да провали кампанията си за преизбиране.

„Когато погледнете какво се случва, това е преследване на политически опонент“, каза Тръмп след изслушването му в началото на август по делото за изборите. „Това никога не е трябвало да се случва в Америка.“

Експерти казаха, че делото за намеса в изборите през 2020 г. бележи най-значимото от трите наказателни обвинения срещу Тръмп, като един експерт го нарече „вероятно най-значимият правен случай в историята на нацията“.

Обвинителният акт обвинява Тръмп в преследване на „незаконни средства за омаловажаване на законните гласове и подкопаване на изборните резултати“ в опит да осуети победата на Байдън през 2020 г.


Заповедта за защита

Съдебната битка за предложената заповед за осигуряване на защита се превърна в ранна възпламенителна точка в широко наблюдавания случай.

Когато прокурорите предложиха заповедта, те привлякоха вниманието на съдията към публикация в платформата Truth Social на Тръмп, в която той каза, че ще „преследва“ тези, които „преследват“ него.

Те също така обвиниха Тръмп, че възразява срещу тяхното предложение, защото иска да може да използва доказателствата на правителството, за да „разгледа делото в медиите, а не в съдебната зала“.

Прокурорите предложиха защитна заповед, забраняваща на Тръмп и неговите адвокати да разкриват материали, предоставени от правителството, на всеки, различен от хора от неговия правен екип, възможни свидетели, адвокати на свидетелите или други, одобрени от съда.

Те също поискаха по-строги ограничения за „чувствителните материали“, които биха включвали свидетелски показания от голямото жури и материали, получени чрез запечатани заповеди за обиск. В тези случаи на Тръмп могат само да бъдат показани документите, но не и самият той да получи копие.

Екипът на Тръмп междувременно поиска по-строга заповед, която да забрани публичното оповестяване само на материали, които се считат за „чувствителни“, като документи на голямото жури.

Неговите защитници написаха в съдебните документи, че необходимостта от защита на чувствителна информация „не изисква обща заповед за запушване на всички документи, изготвени от правителството“.


Междувременно прокурорите посочиха, че искат делото да премине към съдебен процес бързо и тази седмица те предложиха дата на процеса на 2 януари.

Тръмп отговори на това в четвъртък, като написа в Truth Social, че „такъв съдебен процес, който никога не трябва да се провежда поради правата ми по Първата поправка и масивната КОРУПЦИЯ НА БАЙДЪН, трябва да се случи, ако изобщо се случи, СЛЕД ИЗБОРИТЕ“ в Ноември 2024 г.

По време на съдебното изслушване в петък Чуткан каза, че колкото повече някой прави „подстрекателни“ изявления по делото, толкова по-голяма ще бъде нейната спешност да придвижи делото по-бързо до съдебен процес, за да предотврати замърсяването на съдебните заседатели.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР