Американски разрушител свали една противокорабна ракета, изстреляна към Червено море

...
Американски разрушител свали една противокорабна ракета, изстреляна към Червено море
Коментари Харесай

Американски разрушител свали противокорабна ракета на хусите

Американски унищожител смъкна една противокорабна ракета, изстреляна към Червено море от йеменското бунтовническо придвижване Ансар Аллах (хуси). Това оповестява ТАСС, базирайки се на Централното командване на Съединени американски щати.

„ На 30 януари, към 11:30 ч. време в Сана, хусите, с поддръжката на Иран, изстреляха противокорабна крилата ракета към Червено море от следената от тях територия в Йемен. Ракетата беше свален от разрушителя USS Gravely “.

Това се споделя в изказването, оповестено в X (бивш Twitter).

Отбелязва се, че няма данни за жертви или вреди.

След ескалацията на спора в линията Газа хусите обявиха, че ще извършат офанзиви на израелска територия и няма да разрешат на обвързваните с тях кораби да минават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб до интервенцията в Палестина анклавът престава. От средата на ноември предходната година те са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

Припомняме, че Хусите нападат израелски кораби и плавателни съдове, насочващи се към израелските пристанища от ноември в опит да поддържат палестинците и Хамас в линията Газа. Съединените щати дадоха отговор, като оповестиха взаимна интервенция с други страни за отбрана на корабоплаването в Червено море.

На 11 януари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че Съединени американски щати и Обединеното кралство, с поддръжката на Бахрейн, Австралия, Холандия и Канада, са нанесли удари по цели на хусите в Йемен, които се употребяват за офанзиви в Червено море. Ударите бяха доказани и от английския министър председател Риши Сунак. Байдън назова ударите директен отговор на 27 офанзиви против кораби, осъществени от хусите, които засегнаха повече от 50 страни.

Източник: ТАСС,  Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР