Американски представител отпътува за Япония след среща с нидерландското правителство

...
Американски представител отпътува за Япония след среща с нидерландското правителство
Коментари Харесай

САЩ оказват натиск за допълнително ограничение на доставките на оборудване за производство на чипове в Китай

Американски представител отпътува за Япония след среща с нидерландското държавно управление за д а убеди съдружниците да засилят ограничаващите ограничения против способността на Китай да създава високотехнологични полупроводници , заяви за Ройтерс лице, осведомено с въпроса.

Алан Естевес , началник на политиката за експорт на Съединени американски щати, още веднъж се пробва да съживи съглашението от 2023 година сред трите страни за ограничение на доставките на съоръжение за произвеждане на чипове в Китай, което улеснява модернизацията на китайската войска.

Съединени американски щати за първи път постановиха обширни ограничавания през 2022 година за доставки на авангардни чипове и съоръжение за произвеждане на чипове в Китай от компании като основаните в Калифорния Nvidia и Lam Research. През юли предходната година, с цел да се съобрази с американската политика, Япония, където са основани производителите на съоръжение за произвеждане на чипове Nikon Corp и Tokyo Electron, ограничи износа на 23 типа съоръжение, в това число машини за нанасяне на филми върху силиконови подложки и устройства за ецване на микроскопични вериги.
 Съединени американски щати приканват съдружниците си да лимитират износа на чипове и технология за Китай
Съединени американски щати приканват съдружниците си да лимитират износа на чипове и технология за Китай

Те са повдигнали въпроса в Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония

Тогава на основаната в Нидерландия компания ASML за Китай, а Съединени американски щати постановиха ограничавания за спомагателни DUV машини за няколко китайски заводи, тъй като системите на ASML съдържат американски елементи и съставни елементи. ASML е водещият в света производител на съоръжение за произвеждане на чипове.

Вашингтон в този момент води диалози със съдружниците за прибавяне на още 11 китайски заводи за произвеждане на чипове в листата с ограничавания, заяви източникът. В момента в листата има пет заводи, в това число SMIC, най-големият производител на чипове в Китай. Съединени американски щати също по този начин декларират, че желаят да управляват в допълнение съоръжение за произвеждане на чипове, добави източникът.

Говорител на Министерството на търговията на Съединени американски щати отхвърли коментар. Говорител на Министерството на външните работи на Нидерландия удостовери, че срещата се е състояла в понеделник като част от настоящите диалози за политиката за експорт и сигурност сред Съединени американски щати и Нидерландия. " Нидерландия постоянно има непрекъснат контакт с нашите съдружници ", сподели той.

Американски чиновници също посетиха Нидерландия през април за да спрат ASML от обслужване на несъмнено съоръжение в Китай. Според разпоредбите на Съединени американски щати американските компании нямат право да обслужват съоръжение в авангардни китайски заводи. Въпреки това, договорите за обслужване на ASML към момента са в действие , изясни източникът, обяснявайки, че нидерландското държавно управление няма извънтериториалния обсег да ги приключи.

ASML съобщи през април, че чака да може да обслужва множеството от оборудването на стойност милиарди евро, което е продало на Китай, макар че не може да употребява аварийни елементи от Съединени американски щати, които биха попаднали под американските ограничавания. Китайското посолство във Вашингтон не отговори неотложно на искане за коментар.

Санкционираната китайска телекомуникационна гигантска компания Huawei предходната година показа телефон, захранван от модернизиран чип. Huawei Mate 60 Pro беше общопризнат като знак на технологическото възобновление на Китай макар напъните на Вашингтон.
 Китай укори Съединени американски щати в стопански тормоз
Китай укори Съединени американски щати в стопански тормоз

Егоистичният метод на Вашингтон щял да го докара до самопрострелване в крака
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР