Американски и британски учени случайно се натъкнаха на ензим,способен да

...
Американски и британски учени случайно се натъкнаха на ензим,способен да
Коментари Харесай

Учени откриха ензим, който поглъща и разрушава пластмасови отпадъци

Американски и английски учени инцидентно се натъкнаха на ензим,способен да гълтам и унищожава пластмасови боклуци, оповестиха международните организации.

Новото изобретение може да изиграе основна роля против сходен тип замърсители на планетата. Над осем милиона тона пластмасови боклуци всяка година се озовават в моретата и океаните. Това замърсяване буди сериозна паника измежду еколозите, защото до момента беше изключително мъчно оправянето с него. Пластмасовите боклуци не се разграждат в продължение на епохи. С този проблем сме напът да се оправим след инцидентното изобретение на английски учени от университета в Портсмут и на техни сътрудници от лабораторията за възобновими източници към американското Министерство на енергетиката,.

Специалистите съсредоточили проучванията си върху бактерията Idonella sakaiensis, открита в Япония преди няколко години. Тя се храни единствено с един тип пластмаса - с полиетиленов терефталат, който влиза в състава на съвсем всички пластмасови бутилки.

Японските учени считаха, че тази бактерия е еволюирала, защото пластмасите влязоха в необятна приложимост едвам през 40-те години на предишния век. Британският и американският екип си сложиха за цел да проследят действието на един от ензимите на бактерията, като разкрили неговата конструкция. Но по случайност основали посредством разновидност различен, който работил още по-ефективно при разграждането на полиетиленовия терефталат.

"Случайността постоянно играе значима роля при фундаменталните научни проучвания и нашето изобретение не прави изключение ", съобщи проф. Макгихан, който в началото изследвал структурата на естествения ензим на бактерията Idonella sakaiensis.

Новооткритият ензим разгражда пластмасата доста по-бързо от която и да било бактерия, съществуваща в природата. Учените се надяват в скоро време да произведат новата съставна част в индустриални количества, с цел да се преборят с пластмасовото замърсяване на околната среда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР