Американски и австралийски учени установиха, че причината за появата на

...
Американски и австралийски учени установиха, че причината за появата на
Коментари Харесай

Учени: Не гените, а захарта е виновна за кариесите

Американски и австралийски учени откриха, че повода за появяването на кариеси не е генетичното влечение, а нездравословният метод на живот и неправилните грижи за устната празнина, заяви Лента.

Специалистите са взели натривки от устната празнина у 5-11-годишни близнаци, 205 от които еднояйчни, а 280 - двуяйчни. Това е разрешило да бъдат открити разликите в генетичните особености на оралния микробиом у деца, които се развиват в сходни условия.

Учените установяваха, че част от микрофлората фактически се наследява, само че не онази, която е обвързвана с поява на зъбни увреждания. Специалистите заключиха, че с времето процентното съответствие на излъчените от родители на деца микроби понижава, до момента в който броят на обвързваните със заобикалящата среда микроорганизми се усилва. За наличието на стрептококи, с които е обвързвано развиването на кариеси, в устата са виновни външни, а не наследствени фактори.

Експертите предлагат грижите за устната празнина при децата да стартират преди появяването на зъбки. По мнението на учените, за разпространяването на бактерии по зъбите способства потреблението на захар. Те предлагат като профилактика зъбите да се мият не по-малко от два пъти на ден.

Резултатите от проучването са оповестени в Cell Host & Microbe.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР