Американски геолози предложиха нов модел за сливане на Северна Америка

...
Американски геолози предложиха нов модел за сливане на Северна Америка
Коментари Харесай

Северна Америка и Азия ще образуват един суперконтинент - Амазия

Американски геолози предложиха нов модел за обединение на Северна Америка и Азия в един суперконтинент Амазия в далечното бъдеще. Според откривателите континентите ще станат едно цяло в региона на Северния полюс на Земята след половин милиард години, оповестява Nature.

В историята на нашата планета към този момент е имало суперконтиненти като Пангея и Родиния. Първият материк е съществувал почти преди 200 милиона години, а вторият - преди 800 милиона години. Учените чакат, че в бъдеще ще възникне идващият - Амазия, който ще се появи при сливането на актуалните Северна Америка и Азия. На този стадий съществуват две съществени теории, описващи образуването на Амазия - така наречен " интровертна " и " екстравертна " догадка. Привържениците на първата допускат, че новият суперконтинент ще се образува на мястото на някогашната Пангея, на територията на актуалния Атлантически океан.

Вторият модел демонстрира, че суперконтинентът ще възникне на противоположната страна на нашата планета, на мястото на Тихия океан. Група геолози под управлението на Рос Мичъл от Йейлския университет на Съединени американски щати са създали трета догадка - " ортовертна ". Според нея континентите ще се слеят в суперземя на мястото на Северния ледовит океан. Мичъл и неговите сътрудници са обърнали внимание на това, че " предсказанията на обичайните модели най-често не се покриват с геоложките данни за действителните суперконтиненти. Учените са съставили собствен модел въз основата на данни за така наречен дрейф на полюсите - периодическите придвижвания на магнитните полюси на Земята. Някои типове почва, да вземем за пример глината, съставляват изкопаем " компас ", по който може да се разбере ситуацията на магнитните полюси на планетата в древността. 

Преместването на полюсите и придвижването на континентите по отношение на тях се отразяват в структурата на такива породи, с помощта на което геолозите могат да изчислят посоката на придвижване на литосферните плочи, а в някои случаи даже тяхното тъкмо състояние на глобуса.
Авторите на публикацията са анализирали данните за ситуацията на " стрелките " на този " компас " в разнообразни геоложки столетия, възстановили са съгласно тях придвижването на полюсите и са наблюдавали образуването и разпадането на двата антични суперконтинента. Оказало се, че античните суперконтиненти са се образували в точка, която е била отдалечена на 90 градуса дължина от предходния център на единния материк. Оттук и името на новата догадка - от гръцкото orthos - " права ".

Според изчисленията на Мичъл и неговите сътрудници новият център на образуване на суперконтинента ще се намира в Северна Америка. Съвременна Азия ще се движи по дъното на Северния ледовит океан по посока на Северна Америка, с която след това ще се слее. При това на мястото на Северния полюс ще е актуалната Гренландия, която също ще стане част от Амазия. Смята се, че следващият нов суперконтинент се образува на всеки 700 милиона години. Пангея стартира да се разпада преди 200 милиона години. Оттук следва, че Амазия ще се появи след към 500 милиона години.

Учените допускат, че техните заключения могат да бъдат тествани, в случай че бъдат извлечени мостри от базалт, формирани в дълбоките пластове на мантията на територията на модерна Африка и Тихия океан, където се правят процесите на " изместване " на континентите.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР