Американски федерален съдия отхвърли подадения иск от шахматиста Ханс Ниман,

...
Американски федерален съдия отхвърли подадения иск от шахматиста Ханс Ниман,
Коментари Харесай

Американски федерален съдия отхвърли делото за клевета на Ханс Ниман

Американски федерален арбитър отхвърли подадения иск от шахматиста Ханс Ниман, който търсеше 100 млн. обезщетение от тези, които го упрекнаха в машинация, в това число някогашния международен първенец Магнус Карлсен. „ Доволни сме, че Съдът отхвърли опита на Ханс Ниман да възвърне несправедливо непредвидена облага във федералния съд в Мисури “, сподели юристът на Карлсен – Крейг Райзър.


20-годишният Ниман, който е определян за вундеркинд, заведе дело за клюка в съда в Мисури при положение, който раздруса света на шахмата. Всичко стартира на 5 септември 2022, когато Ниман надделя Карлсен на шампионата Синкуфийлд Къп – годишна конкуренция, която се организира в Сейнт Луис, Мисури. 32-годишният норвежец Карлсен, петкратен международен първенец, се отдръпна след това от шампионата, обвинявайки Ниман в машинация. Твърденията му бяха подкрепени от интернационалния гросмайстор Хикару Накамура и водещата онлайн платформа за шахмат – chess.com, предполагайки, че Ниман е мамил най-малко 100 пъти онлайн.

Самият шахматист призна, че е играл срещу разпоредбите на chess.com, когато бил сред 12 и 16-годишна възраст, само че отхвърля да е продължавал, и сподели, че е подготвен „ да играе гол “, с цел да потвърди уменията си. Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) отвори следствие предишния септември за случая, разказан от мнозина като един от най-големите кавги в историята на спорта. Откакто случилото се стана международно притежание, Ниман продължи да взе участие в шампионати, макар че загуби позиции в ранглистата.

Карлсен реши да не играе на последното международно състезание в столицата на Казахстан – Астана, на което китайският гросмайстор Лижън Дин бе коронясан за първенец след дуела си с Ян Непомняшчий от Русия. Карлсен продължава да е считан от мнозина за най-великият шахматист на 21-и век. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР