Американски дипломатически конвой е бил обстрелван в Судан, съобщи държавният

...
Американски дипломатически конвой е бил обстрелван в Судан, съобщи държавният
Коментари Харесай

Блинкън: Американски дипломатически конвой е бил обстрелван в Судан

Американски дипломатически ескорт е бил обстрелван в Судан, заяви държавният секретар Антъни Блинкън по време на срещата на външните министри от Г-7 в Япония. Той акцентира, че няма потърпевши, само че окачестви тези дейности като безотговорни и рискови. В обособени диалози с ръководителите на суданската войска и съперничещите ѝ паравоенни елементи Блинкън е изразил угриженост за цивилното население.

" Имаме съществени опасения по отношение на цялостната среда за сигурност “, сподели Блинкън на конференция в Япония, където участва на среща на външните министри от Групата на седемте (Г-7).

Преди това висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви в " Туитър ", че посланикът на Европейския съюз в Судан е бил атакуван в дома си в столицата Хартум. Посланик в страната е ирландският посланик Ейдън О`Хара, показва Би Би Си. Той е добре и делегацията на Европейския съюз не е била евакуирана от Хартум след офанзивата, посочи представителят за външната политика и сигурността Набила Масрали.

В Судан не престават конфликтите сред армията и паравоенната формация " Сили за бързо реагиране ". И двете страни настояват, че управляват основни обекти в столицата Хартум. Заради размириците има голям брой въздушни удари, артилерийски огън и пукотевица в цивилни региони.

По последни данни на Франс прес към 200 души са починали, а над 1800 са били ранени при размириците.

Сблъсъците не престават макар многочислените апели от Съединените щати и други страни за прекъсване на боевете, както и напъните на Египет и Обединените емирства да накарат двете враждуващи страни да се съгласят на преустановяване на огъня.

Трети ден на кръвопролитни конфликти в Судан
На срещата на външните министри от Г-7 американският държавен секретар Антъни Блинкън също по този начин упрекна Русия, че нарушава обещанията си към страните по света, подвластни от зърното, което не беше изнесено от Украйна през последните няколко дни.

От Киев обявиха, че черноморската договорка е застрашена от " прекъсване ", откакто Русия блокира инспекциите в турски води.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР