Американски дипломати, работещи в Близкия изток, предупредиха администрацията на президента

...
Американски дипломати, работещи в Близкия изток, предупредиха администрацията на президента
Коментари Харесай

Белият дом предупреждава за вълна от недоволство от позицията на САЩ в арабския свят

Американски дипломати, работещи в Близкия изток, предизвестиха администрацията на президента Джо Байдън, че поддръжката на Вашингтон за военната акция на Израел в Газа може да докара до неодобрение в арабския свят,  се споделя в дипломатическа депеша, прегледана от CNN.

В него се показва по-специално, че Съединените щати, заради позицията си, могат да изгубят поддръжката на арабските страни за цяло потомство .

" Губим доста на информационното полесражение " , се споделя в депеша, получена в сряда от посолството на Съединени американски щати в Оман.

Документът, цитирайки " необятен кръг от доверени и ясномислещи лица ", отбелязва , че дейната поддръжка за дейностите на Израел се преглежда в подтекста на " материална и морална отговорност за това, което те считат за вероятни военни закононарушения ".

Комюникето, съгласно CNN, е написана от втория най-високопоставен чиновник в американското посолство в Маскат и е изпратена, наред с други, до Съвета за национална сигурност на Белия дом, Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР.

Макар че това е единствено една линия от районно посолство, той дава взор върху възходящата антиамериканска вълна, обхващаща Близкия изток, отбелязва CNN.
 Купестата облачност над Израел
Купестата облачност над Израел

Всъщност Вашингтон се пробва да интегрира в позицията си по отношение на спора два съществени детайла, само че дали ще съумеят да ги хармонизират?

Припомняме, че почти половин месец преди, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман загатна в изявление за кореспондента на Fox News Брет Бейер, че Рияд е " по-близо " до нормализиране на връзките с Израел.

В края на предишния месец, двама от висшите съветници на президента Джо Байдън желаеха от законодателите на Съединени американски щати да дават още милиарди долари на Израел по вереме на чуване в Конгреса, което беше прекъсвано неведнъж от протестиращи , осъждащи американски чиновници за поддръжката на това, което те нарекоха " геноцид " против палестинците в Газа.

Когато чуването стартира, редица от антивоенни протестиращи подвигнаха червени ръце във въздуха. По-късно полицията на Капитолия ги изведе от стаята, откакто извикаха лозунги, в това число " Спрете огъня незабавно! " " Защитете децата на Газа! и " Спрете финансирането на геноцида ".

Напрежението сред произраелски и пропалестински групи, в това число няколко в Ню Йорк, което накара университетските чиновници да затегнат ограниченията за сигурност.

Хиляди хора, носещи палестински флагове и надписи " Освободете Палестина ",, призовавайки за преустановяване на огъня и изразявайки взаимност с палестинците.

 Американски военачалник се притеснява от радикализация на още палестинци
Американски военачалник се притеснява от радикализация на още палестинци

Той приказва за рисковете от дългия конфликт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР