Американски диетолози посочиха напитките, които при прекомерната им консумация стават

...
Американски диетолози посочиха напитките, които при прекомерната им консумация стават
Коментари Харесай

Определиха най-опасните напитки

Американски диетолози показаха напитките, които при несъразмерната им консумация стават рискови за мозъка и може да причинят преждевременното му стареене. Експертите считат, че злоупотребата с алкохол, сладки питиета и кафе въздейства неподходящо на мозъчните функционалности.

Големите количества алкохол бързо убиват мозъчни неврони, тъй че постоянното пиянство може съществено да го повреди, предизвестява доктор Уилям Лий. Според него мозъкът е в положение да се възвърне от огромни дози алкохол, в случай че рядко попадат в тялото. Въпреки това, в случай че се напивате постоянно, токсичните резултати на алкохола се натрупват, което може да докара до съществено когнитивно увреждане. Освен това специалистите приканват да не се пие алкохол на празен корем, защото яденето забавя усвояването на алкохола и дава на тялото повече време да го разгради. Специалистите опровергаха и мита, че умереното пиянство всеки ден не е нездравословно за здравето. Според Nature Scientific Reports потреблението на до 3 чаши вино за дамите и до 4 за мъжете също води до стесняване на мозъка.

Неблагоприятни за мозъчната функционалност са и напитките с високо наличие на захар. Докато глюкозата е от значително значение за естествената мозъчна функционалност, при прекомерно огромни количества тя може да докара до когнитивно увреждане, изключително при хора с диабет.

Д-р Серина Пуун подсети, че кафето също може да бъде рисково за мозъка. Малките количества кофеин са потребни за когнитивната функционалност, само че прекалено много кофеин може да има противоположен резултат. Проучванията демонстрират, че пиенето на повече от 6 чаши дневно води до стесняване на мозъка и риск от деменция.

Важно е всеки ден да се пие задоволително чиста вода, защото мозъчната тъкан се състои от 70% от нея, а дехидратацията води до отслабена мозъчна функционалност. Човек с тегло 68 кг би трябвало да приема към 4,2 литра течности дневно за естественото действие на целия организъм.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР