Американски биолози установиха, че вероятността от хипертония при жените се

...
Американски биолози установиха, че вероятността от хипертония при жените се
Коментари Харесай

Учени откриха бактерии в оралната микрофлора, причиняващи хипертония

Американски биолози откриха, че вероятността от хипертония при дамите се усилва доста...

Американски биолози откриха, че вероятността от хипертония при дамите се усилва доста, в случай че в микрофлората на устата им участват избрани типове бактерии, свързани с развиването на инфектиране на венците - перодонтит.

Американски биолози откриха, че вероятността от хипертония при дамите се усилва доста, в случай че в микрофлората на устата им участват избрани типове бактерии, свързани с развиването на инфектиране на венците - перодонтит. Това беше обявено от пресслужбата на Американската асоциация по сърдечни болести (AHA).

" Пародонтитът и хипертонията се срещат изключително постоянно при по-възрастните хора, което може да значи, че рискът от развиване на последното заболяване може да бъде доста понижен посредством понижаване на честотата на хроничното инфектиране на венците ", сподели професор Майкъл Ламонт от университета в Бъфало (САЩ), чиито думи са представени от пресслужбата на AHA.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Според статистиката на СЗО сърдечните и съдовите болести, в това число инфарктите, инсултите и хроничната сърдечна непълнота, към момента са една от водещите аргументи за гибел в международен мащаб. Около 17 милиона души умират от тях всяка година, като множеството имат такива проблеми заради хипертония - трайно високо налягане в кръвоносните съдове.

Ламонт и сътрудниците му се интересували дали има връзка сред вероятността от развиване на хипертония и характерностите на микрофлората на индивида. За да отговорят на този въпрос, учените анализирали данни, събрани от техни сътрудници в границите на плана BOPDS за изследване на честотата на остеопорозата и пародонтита измежду по-възрастните дами. В самодейността са взели участие повече от 1200 възрастни дами от Бъфало, чието здравословно положение е било следено от здравни експерти в продължение на две десетилетия. Те включват периодически проби на оралната микрофлора и премерване на кръвното налягане. Професор Ламонт и сътрудниците му употребяват тази информация, с цел да открият дали има връзка сред микрофлората и хипертонията.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Техният разбор демонстрира, че съществуването на 10 типа бактерии в оралната микрофлора на по-възрастните дами усилва риска от развиване на хипертония с към 10-16%, когато се вземат поради всички вероятни странични фактори, в това число съществуването или неналичието на нездравословни привички. За разлика от тях появяването на пет други микробни разновидността понижава риска от развиване на високо кръвно налягане с 9-18%.

Последващо изследване на тези бактерии демонстрира, че всички микроби от първата група са свързани с развиването на хронични разновидности на пародонтит и други форми на инфектиране на венци те и другите тъкани на устата. Наличието на останалите пет типа бактерии понижава риска от развиване на тези болести.

Всичко това съгласно професор Ламонт и неговите сътрудници демонстрира, че съществува връзка сред хипертонията при дамите и положението на тяхната микрофлора. Учените се надяват, че следващо изследване на тези бактерии ще им помогне да схванат дали те способстват директно за хипертонията или въздействат индиректно върху кръвоносната система на дамите. /БГНЕС
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР