Американската валута се повиши леко на 9 април и се

...
Американската валута се повиши леко на 9 април и се
Коментари Харесай

Възходът на долара губи ускорение

Американската валута се увеличи леко на 9 април и се търгуваше под 1.19 щ. $ за едно евро. Въпреки това обаче тя завършва най-слабата си седмица от началото на годината откакто мощните фундаментални индикатори на еврозоната, изненадващо ниските цифри за заетостта в Съединени американски щати и несъмнено великодушната политика на Федералния запас подтикнаха вложителите да орежат залозите в зелени пари.

От смяната в настроението на пазарните играчи в процентно изражение завоюваха най-вече еврото и японската йена. Всяка от двете валути нарастна с 1.3% към американската през седмицата. Доларовият показател пък загуби 0.9% от пазарната си оценка през същия интервал и слезе до 92.171 пункта - най-слабата стойност за последните 14 дни.  

Или, както обобщава шефът на валутната тактика на " Сосиете женерал " - Кит Жуке - " доларовият напредък е изчерпал силата си, тъкмо както и разпродажбите на облигации ". 

Валутни анализатори предвиждат, че двойките долар/йена и долар/швейцарски франк ще продължат нагоре поради лихвените диференциали, които са в интерес на зелените пари. Ако щатският напредък обаче е мощен, не е несъмнено, че той ще е в интерес на $, изключително в случай че Европа реализира личен сполучлив имунизационен проект. 

Европейската валута се увеличи по отношение на английския паунд с над 2% - до 86.82 пени за едно евро - най-високата котировка от февруари. Като съществена причина се сочат растящите опасения от зависимостта на британците от имунизацията на " Астра Зенека ", " упрекната " в основаването на съществени странични резултати.

Паузата в доларовия напредък се случи след солидното възобновяване на зелените пари от най-слабата година от 2017-а насам. Растящата рентабилност на американските държавни облигации и натрупващата се убеденост, че щатската стопанска система ще извади света от пандемията, увеличи доларовия показател с 3.6% през първото тримесечие, което беше и най-хубавото от съвсем три години. 

Липсваха обаче мощни фундаментални индикатори, които да поддържат зелените пари. Внесените нови молби за обезщетение при безработица ненадейно са скочили, стана ясно от оповестената на 8 април информация.

Същевременно, публични представители на Федералния запас обявиха недвусмислено, че ще продължат да поддържат свръх-щедра парична политика. Те по-скоро виждат риск от инфекциите, а не от инфлацията. Председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл сподели, че паричната тактика няма да се трансформира до момента в който не се появи серия от положителни стопански данни най-малко за интервал от един месец. Той счита, че ценовият напън е временен и ще отшуми. Членът на банковия ръб Джеймс Бълърд пък е на мнение, че Федералният запас не би трябвало даже да разисква промени преди края на пандемията. По оценка на валутни специалисти, сериозни проби предстоят през идните седмици и месеци, тъй като пазарите и американските централни банкери ще би трябвало да се борят с по-високи инфлационни цифри и с възможен напредък на европейското възобновяване.

Еврозоната към този момент регистрира на 8 април сериозен растеж на индустриалните цени през февруари - с 0.5% по отношение на януари и с 1.5% на годишна база. Те се изясняват със скока на котировките на силата и на полуфабрикатите и суровините, което е сериозна причина за по-бързо нарастване и на потребителските цени през идните месеци. Мартенската инфлация в блока на еврото доближи 1.3 %. 

Бизнесактивността в еврозоната се е върнала към напредък през предишния месец, подкрепена от рекордната агресия на производството, сподели следващото изследване на IHS Markit, оповестено на 7 април. Добре се е показал и секторът на услугите. Общият показател на интензивността на двата сектора - индустрия и услуги - е скочил до 53.2 пункта от 48.8 през февруари. Както е известно, всички стойности над 50 са белег за напредък. 

Същевременно, растежът на немския частен бранш се е ускорил до най-високото си ниво за последните повече от три години, а забавянето във френския бранш на услугите към този момент не е толкоз съществено, макар строгите рестрикции поради COVID-19. Мартенската фабрична активност в Германия е повишена най-бързо в исторически проект, с помощта на скока на търсенето от Съединени американски щати и Китай. Въпреки това вероятностите за напредък на най-голямото европейско стопанство остават несигурни поради разпространяването на повече разновидности на вируса и поради бързото повишаване на случаите на инфектирани, които мога още веднъж да засилят рестрикциите през идните седмици. 

Златото нарастна на фона на поевтиняващия $ и на поръчките на Федералния запас да не стяга паричната политика. Усещането за риск се охлади сензитивно след оповестеното обобщение от последното заседание на щатските парични стратези на 16 и 17 март. То удостовери, че централните банкери са единомислещи във връзка с нуждата от повече доказателства за подема на възобновяване преди да стартират да редуцират програмата си за покупка на облигации в размер на 120 милиарда $ месечно. Това поддържа европейските и щатските борсови показатели и златото. 

Скъпоценният метал се разменяше против 1745 щ. $ за тройунция в следобедната търговия на 9 април. Той е изгубил 8% от пазарната си оценка през тази година поради оптимизма за световното възобновяване и откакто растящата рентабилност на облигациите затъмни привлекателността му. .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР