Американската космическа агенция NASA планира да изпрати смарт подводница, която

...
Американската космическа агенция NASA планира да изпрати смарт подводница, която
Коментари Харесай

Подводница ще изследва океаните на Титан

Американската галактическа организация NASA възнамерява да изпрати смарт подводница, която независимо да изследва ледените океани на една от луните на Сатурн – Титан, написа Science Alert.

Подводницата ще изследва океаните от течен метан и етан, които покриват повърхността на спътника, изпращайки скъпи данни към Земята, разгласи криогенният инженер Джейсън Хартуиг на Симпозиума за новаторски концепции на NASA  (NIAC) през миналата седмица.

Технологичният проект на подводницата включва гигантска информационна „ перка ” на гърба, която ще реализира директна връзка с приемници на Земята, покривайки разстояние от към 1429 милиона километра.

Шестметровата подводница ще има и забавна баластна система – тя ще гълтам течност, когато желае да потъне и ще я изпуска, с цел да изплува нагоре. На Титан няма да има резервоари с гориво, тъй че е от решаващо значение подводницата да употребява допустимо минимум сила.

Както можете да очаквате, подводницата ще бъде оборудвана с всички метеорологични принадлежности, измежду които набор от разнообразни датчици, радарно и сонарно съоръжение, плюс камери, които ще построяват допустимо най-хубавите изображения, с цел да ни дадат визия по какъв начин наподобява Титан от близко.

Спътникът е извънредно леден, затрупан с течен метан и облаци от цианид, само че това съставлява интерес за учените, защото прилича ранната Земя.

Като изключим Земята, това е единственото известно тяло в Слънчевата система със постоянни течни океани на повърхността си. Неговата атмосфера работи по метод, сходен на Земната, с сходни на земните хидрологични цикли, които дефинират по какъв начин водата минава от едно положение в друго.

Едно от главните преимущества е гъвкавостта на плавателния съд. На повърхността той може да мери вълните, атмосферата и вятъра, а щом се спусне под водата, да изследва композицията на течността, в която плава и да взима проби от дъното.

Дизайнът на плана обаче ще би трябвало да изчака до момента в който учените видят какво ще открие галактическия уред Cassini за Титан и неговите морета. Очаква се той да бъде преразгледан през март 2017 година Тогава новата информация от Cassini за дълбочините, наляганията и температурите на Титан ще бъде употребена, с цел да се приспособява дизайна на подводницата. Ще мине известно време тя да се насочи към спътника на Сатурн – първата задача е ориентирана условно за 2038 година

Междувременно, можем да добием визия за новата вълнуваща задача, като гледаме тази анимация.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР