Американската космическа агенция НАСА отбеляза 25-годишнината от началото на работата

...
Американската космическа агенция НАСА отбеляза 25-годишнината от началото на работата
Коментари Харесай

25 години от началото на работата на Международната космическа станция

Американската галактическа организация НАСА означи 25-годишнината от началото на работата на Международната галактическа станция (МКС) с гала в сряда, заяви ДПА.

Заместник-главният изпълнителен шеф на НАСА Боб Кабана и ръководителят на програмата за МКС Джоел Монталбано прекараха към половин час в телефонни диалози с астронавтите и космонавтите, които сега се намират на МКС - седем мъже и дами от Съединени американски щати, Дания, Япония и Русия.

Точно преди 25 години в сряда бяха свързани първите два модула – „ Юнити " и „ Заря ". Руският модул „ Заря " беше изстрелян в космоса към три седмици по-рано. Кабана беше първият американец, който влезе в МКС.

„ Не мога да допускам, че на днешния ден преди 25 години грабнахме „ Заря " и го съединихме с „ Юнити ". Абсолютно фантастично! ", сподели Кабана по време на церемонията.

Оттогава човешкият аванпост обикаля Земята 16 пъти на ден на височина към 400 км. МКС е взаимен план на галактическите организации на Русия, Канада, Япония, Европа и Съединени американски щати - стартирал като интернационален план след края на Студената война.

След свързването на първите два модула станцията непрестанно нараства и в този момент е с размерите на футболно игрище, с шест спални, две бани, фитнес зала и панорамен прозорец.

От 2000 година насам галактическите пътешественици организират проучвания в тази галактическа лаборатория без спиране. Матиас Маурер е последният немец, който е бил там от 2021 до 2022 година

Общите разноски от дълго време са много над 100 милиарда $.

Въпреки поддръжката, обновяването и модернизацията, технологията на МКС към този момент не е най-съвременната. Постоянно се оповестява за повреди, неизправности, течове и други проблеми. Освен това актуалната политическа обстановка в света не улеснява употребата на МКС.

Съществува необятен консенсус, че МКС към момента може да се експлоатира взаимно до края на десетилетието. След това би могло да се предприеме следено разтрошаване на МКС в Тихия океан, написа Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР