Американската космическа агенция НАСА изстреля космически апарат рано тази сутрин,

...
Американската космическа агенция НАСА изстреля космически апарат рано тази сутрин,
Коментари Харесай

НАСА изстреля апарат, който да промени курса на астероид

Американската галактическа организация НАСА изстреля галактически уред рано тази заран, който ще бъде ориентиран непосредствено към метеорит, с цел да промени курса му, в първата по рода си задача, съобщи ДПА.

Апаратът за планетарна защита, изстрелян от ракета притежател Falcon 9, създадена от частнаха компания SpaceX на Илън Мъск, излетя в 22:21 часа американско тихоокеанско време през вчерашния ден (8:21 часа българско време) от базата на галактическите сили Ванденберг в Калифорния.

" Астероид Диморфос: идваме за теб! ", написа американската галактическа организация в " Туитър ".

Космическият уред, който съгласно НАСА е с размерите на вендинг машина, би трябвало да се разбие в метеорита Диморфос през октомври идната година, в това, което беше наречено Тест за пренасочване на двоен метеорит (DART).

Диморфос, дребна луна, чийто диаметър е към 160 метра, не съставлява заплаха за Земята съгласно изчисленията на НАСА, а задачата е предопределена да подсигурява, че даже след удара няма да има риск за планетата.

Мисията на Европейската галактическа организация " Хера " е планувана да започва през 2024 година, с цел да изследва въздействието по-подробно.

НАСА се надява, че задачата, струваща към 330 милиона $, ще даде визия за това по какъв начин да защитим Земята от всевъзможни приближаващи метеорити.

Учените не са наясно с метеорити, които сега заплашват Земята, само че са разпознали към 27 000 метеорита наоколо до нашата планета, като към 10 000 от тях са с размер над 140 метра в диаметър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР