Американската компания Yotpo, която е собственик на най-успешния български стартъп

...
Американската компания Yotpo, която е собственик на най-успешния български стартъп
Коментари Харесай

Български стартъп е част от американска компания еднорог

Американската компания Yotpo, която е притежател на най-успешния български стартъп за 2020 година - SMSBump, доближи статут на „ еднорог “.

Оценката на американското сдружение е към този момент 1,4 милиарда $, откакто то завърши рунд за привличане на вложения на стойност 230 млн. $, оповестиха от компанията.

Припомняме, че през предходната година Yotpo закупи българската компания SMSBump за 33,6 млн. евро, което беше 5-тата най-голяма договорка по придобиване на компания  в рамките на годината у нас и най-голямата що се отнася до софтуерен стартъп. SMSBump работи по създаване на услуги за цифров маркетинг.

Привлечените от Yotpo вложения ще бъдат употребявани за ускорение на основаването на единна облачна маркетингова платформа и внедряването на нови услуги. Компанията също по този начин възнамерява набиране на повече гении и разширение на съществуващите екипи в България, Съединени американски щати, Израел и Англия, както и позиционирането в напълно нови пазари, измежду които и Австралия. Това е шестият следващ рунд за привличане на вложения на компанията. В кръга на финансиране вземат участие още досегашните вложители ClalTech (Access Industries), Hanaco и Vertex Ventures, наред с други, както и Tiger Global, които се причислиха като нови вложители.

Част от визията за развиване и основаване на единна маркетингова платформа е и българската компания SMSBump, която е най-бързо развиващият се артикул от портфолиото на Yotpo, с растеж от над 170% единствено за миналата година. Към днешна дата платформата за SMS маркетинг се употребява от над 90 000 онлайн марката по целия свят.

Но с изключение на финансов растеж, за SMSBump следва да разрасне екипа си на локално равнище, целейки се да трансформира софийския офис в общоевропейски R&D център на Yotpo, споделят създателите Михаил Стойчев и Георги Петров.

“Радваме се, че постоянна продуктова компания като Yotpo стъпи на българския пазар. Няма по-отговорна задача от това да създадем платформа, която да развива българските гении и на международната сцена. А едно е несъмнено - България е богата на гении. Предстои ни доста забавна 2021 година, през която целим да разрастнем екипа в София до 80 души, от механически функции (програмисти, ръководители на екип, QA, DevOps), през човешки запаси, маркетинг и дизайн експерти, и още ”, споделя Михаил.

“Винаги сме вярвали, че електронната търговия ще се трансформира в преобладаваща форма на извършване на покупки, само че през 2020 година бяхме очевидци на невъобразим напредък. Предвид увеличаващата се конкуренция, за електронните търговци става все по-важно да оферират персонализирани артикули и прекарвания на своите клиенти, с цел да имат по-висока възвръщаемост на вложенията. А това би било допустимо, в случай че цялата информация за клиента е налична когато и да е и в границите на една интегрирана платформа ”, споделя Томер Тагрин, основен изпълнителен шеф и създател на Yotpo.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР