Американската компания СпейсЕкс проведе 52-рия си космически полет за 2022-ра

...
Американската компания СпейсЕкс проведе 52-рия си космически полет за 2022-ра
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля рядка невъзвръщаема ракета Фалкън 9 и изведе два спътника в орбита!

Американската компания СпейсЕкс организира 52-рия си галактически полет за 2022-ра година, изстрелвайки рядка невъзвръщаема ракета “Фалкън 9 ”, като не бе изработен опит за преработването на първата ѝ степен. Това бе първият невъзвръщаем полет за компанията на Илон Мъск от януари 2020 година, когато беше тествана избавителната система на пилотирания галактически транспортен съд “Крю Драгън ”.

Причината, заради която днешният полет бе невъзвръщаем, се коренеше в нуждата да бъдат изстреляни два тежки спътника за потребностите на люксембургската компания Интелсат – Galaxy 31 и Galaxy 32. Те трябваше да се извозят до геосинхронна орбита и за точното им позициониране бе належащо цялото налично гориво на “Фалкън 9 ”, като това не остави опция за кацане.

Самата първа степен под сериен номер “B1051 ” обаче имаше 13 предишни полета зад тила си, като тя е била употребена за изпращането на първия “Крю Драгън ” до МКС (в безпилотен режим) през март 2019 година, за поддържането на групировката RADARSAT, за комерсиалната задача SiriusXM-7. Останалите задачи на степента бяха по програмата “Старлинк ”.

Месец ноември се обрисува да е извънредно сполучлив за СпейсЕкс. Напомням на читателите, че при започване на месеца компанията наред изстреля свръхтежката ракета “Фалкън Хеви ”, която е най-мощната галактическа ракета в целия свят и единствената от свръхтежкия клас в международен мащаб (т.е. с товароподемност от над 50 тона до орбита).

До края на ноември следва изстрелването на сателит на Ютелсат, на товарен транспортен съд “Карго Драгън ” до МКС, на спътници “УанУеб ” (конкуренцията на “Старлинк ”, да, откакто съветските ракети към този момент са недостъпни за тази английска компания, СпейсЕкс организира полети И за конкуренцията). Предстои и излитането на лунната задача “Хакуто-Р ” – това ще е вторият полет на СпейсЕкс към Луната през 2022 година

Видеозапис от днешния полет:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР