Американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че подаде молба за спешно

...
Американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че подаде молба за спешно
Коментари Харесай

Moderna търси спешно одобрение на ваксината си в САЩ и Европа

Американската биотехнологична компания Moderna заяви, че подаде молба за незабавно утвърждение на своята ваксина против новия коронавирус до американските и европейски регулатори, откакто цялостните резултати от  клиничните й тествания потвърдиха, че имунизацията има успеваемост от 94,1% в предотвратяването на заразяване, съобщи Би Би Си.

Moderna е втората компания, която желае незабавно утвърждение от Американската организация за надзор на храните и медикаментите (FDA) след Pfizer, която подаде молба на 20 ноември. Това значи, че някои американци може да получат първа доза от имунизацията на Moderna в границите на няколко седмици.

Новият разбор на клиничните тествания от Фаза 3 демонстрира, че измежду 30 000 участници са регистрирани единствено 196 случая на заразяване с COVID-19. При теста участниците са били разграничени на две групи от по 15 хиляди души, като едните са получили имунизацията, а другите плацебо-препарат. В групата на имунизираните  е имало единствено 11 инфектирани, до момента в който останалите 85 случая са били в другата група. Това значи, че имунизацията има успеваемост от 94%.

Сред участниците в клиничните тествания не са следени странични резултати.

Освен това, наподобява, че имунизацията на Moderna защищава изцяло от развиването на тежка форма на COVID-19. От всички 30 тежки случаи, регистрирани по време на теста, нито един не е бил от групата на хората, получили имунизацията. В плацебо групата даже е регистриран един смъртен случаи.

На фона на новината акциите на Moderna нарастнаха с 12% в предборсовата търговия в Съединени американски щати.

От компанията разясниха, че имунизацията показва идентична успеваемост измежду всички групи хора, без значение от възраст, пол или раса.

Макар че компанията има покупко-продажби със страни по целия свят, Съединени американски щати ще получат първите дози от имунизацията, като се чака до края на годината те да разполагат с 20 млн. дози. През август Съединени американски щати закупиха 100 млн. дози с опцията да поръчат още 400 млн., напомня Гардиън. От компанията споделят, че са напът да произведат сред 500 млн. и 1 милиарда дози през 2021 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР