Гласуването със общо 117 машини е било преустановено заради проблеми

...
Гласуването със общо 117 машини е било преустановено заради проблеми
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Крайно време е за санкции на членове на СИК, които не си вършат работата

Гласуването със общо 117 машини е било прекратено поради проблеми към 17ч, оповестиха от Централната изборна комисия (ЦИК). Причината е, че огромна част от тях не са отпечатвали цялостни бюлетини. 7 от машините са били в секции в чужбина, а 110 в страната.

Общо 72 сигнала и тъжби са постъпили в ЦИК до този миг, като част от тях касаят печатане на части от бюлетини, както и сигнали, че жители не са допускани да гласоподават с машини.

Сред сигналите има и такива, че членове на секционни изборни комисии (СИК) не са поставяли печати върху бюлетини.

" Искам да припомня, на членове на СИК, че това е тяхно обвързване и те са длъжностни лица съгласно Изборния кодекс и носят отговорност. Те са би трябвало да слагат един щемпел на бюлетините от машина и два печата на хартиените ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Подобни проблеми е имало в столичния квартал " Дружба ", както и във Враца. По-късно ЦИК ще излезе с решение дали да бъдат зачетени тези гласове, както и дали ще бъдат глобени членове на СИК.

" Личното ми мнение е, че е извънредно време да има наказания, с цел да стартират (членовете на СИК) да съблюдават отговорностите си по Изборен кодекс. Районните комисии са тези, които наблюдават и вземат решение, само че най-вероятно и ЦИК ще разиска въпроса, " съобщи Матева

Избирателната интензивност на предварителните избори за Народно заседание към 16 часа е по-ниска в сравнение с последните парламентарни избори през април 2023 година.

Към 16 часа междинната интензивност на предварителните парламентарни избори е 20,44%. Най-ниска интензивност е регистрирана в Сливен - 15,14%, а най-висока - в Смолян - 27,09%.

За съпоставяне на последните избори през април 2023 година към 16 часа интензивността е била 27, 27%.

Към същия час правото си на избор за Европейски парламент са упражнили 20,89%. Най-ниска е интензивността още веднъж в Сливен - 14,86%, а най-висока е в Кърджали - 28, 57%

Гласуването в Нова Зеландия, Австралия и Япония към този момент е завършило.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР