Американската баскетболистка Бритни Грайнър и бившият американски морски пехотинец Пол

...
Американската баскетболистка Бритни Грайнър и бившият американски морски пехотинец Пол
Коментари Харесай

Размяна двама за двама: кой ще е вторият руснак, който САЩ ще върнат на Русия

Американската баскетболистка Бритни Грайнър и някогашният американски морски пехотинец Пол Уилан, които са арестувани в Русия, може да бъдат освободени до края на тази година, сподели някогашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Бил Ричардсън, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

От своя страна Съединени американски щати ще би трябвало да освободят двама руснаци. Единият по всяка възможност е оръжейният търговец Виктор Бут, наказан на 25 година затвор, само че другият към този момент остава незнаен.

Ричардсън съобщи в изявление за телевизия Си Ен Ен, че при пътуването си до Москва през септември се е срещнал с висши съветски чиновници и хора, близки до президента Владимир Путин. Посещението му не беше от името на Съединени американски щати, а в частно качество за да реализира освобождението на двамата американци.

" Предпазлив оптимист съм за договарянията за Грайнър и Уилан ", сподели Ричардсън. Според него е допустимо да бъде направена възможна замяна на двама руснаци против двамата американци.

Попитан дали Грайнър и Уилан могат да бъдат освободени до края на годината, той отговори: Наистина мисля по този начин. Мразя да върша предвиждания, само че да. "

През август т.г. дипломатът предизвести, че " доста постоянно геополитическите несъгласия вземат превес над филантропичната страна на проблемите, с които си имаме работа ".

Кой е Бил Ричардсън

 Русия призна, че води Виж още

Бил Ричардсън е чест медиатор в заложнически договаряния. Още през август той съобщи, че е окуражен, че в последна сметка с Москва ще бъде контрактувана замяна " двама за двама " на звездата от женската НБА Бритни Грайнър и на Пол Уилан.

През юли Франс прес заяви, че фамилиите на Бритни Грайнър и Пол Уилан са поискали съдействието на частния договарящ Бил Ричардсън, с цел да се опита той да реализира тяхното освобождение.

 Москва осъди на 9 година затвор американската баскетболистка, Байдън изиска да бъде освободена Виж още

Затворените американци и руснаци

Бритни Грайнър,  която сега е най-известният американски жител в затвор зад граница, беше наказана на девет години затвор в Русия през август, откакто се призна за отговорна по обвинявания, свързани с опиати. Тя упорства, че несъзнателно е нарушила закона, като е пътувала, носейки в багажа си електронни цигари, съдържащи масло от канабис.

 Съединени американски щати удостовери: Предлага на Русия замяна на баскетболистката Грайнър за Виж още

Пол Уилан, корпоративен шеф по сигурността от Мичиган, с американско, английско, канадско и ирландско поданство, беше наказан през 2020 година на 16 години затвор, откакто беше приет за отговорен в шпионаж. Той отхвърля обвиняването.

През юли т.г. държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прибегна до необикновената стъпка да разгласи намерено, че Вашингтон е направил " значимо предложение " на Москва, с цел да върне Грайнър и Уилан у дома. Той не навлезе в детайлности, само че Асошиейтед прес и други медии оповестиха, че Съединени американски щати са предложили да освободят Виктор Бут, съветски оръжеен търговец, изтърпяващ 25-годишна присъда в Щатите, получил преди време прозвището " Търговеца на гибел ".

Русия по-късно направи насрещно предложение, оценено от Съединени американски щати като несериозно, заяви тогава Белият дом.

 Виктор Бут чака решението на углавен съд в Банкок, Тайланд, вторник, 11 август 2009 година преди да бъде екстрадиран в Съединени американски щати
Виктор Бут чака решението на углавен съд в Банкок, Тайланд, вторник, 11 август 2009 година преди да бъде екстрадиран в Съединени американски щати
Снимка: AP/БТА

По-късно Москва призна, че води " тиха дипломация " за замяна на пандизчии.

В случай че до замяна в действителност се стигне, не е ясно кой би могъл да бъде вторият руснак при нея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР