Американска пропаганда няма. Съществуването ѝ е опорка“ на руската пропаганда.

...
Американска пропаганда няма. Съществуването ѝ е опорка“ на руската пропаганда.
Коментари Харесай

Георги Лозанов: Да си пазим главите от руската пропаганда, за да не трябва после да ги пазим от руските бомби!

Американска агитация няма. Съществуването ѝ е „ опорка “ на съветската агитация. У нас не може да бъде разпознат разказ, който самичък по себе си да може да се назова американска агитация – нито пък да бъде посочено какво твърди и какво желае да реализира с изказванията си. За разлика от разказа на съветската агитация, чиито съдържателни ядра („ опорки “) са наситили общественото пространство и елементарно могат да бъдат изведени и разказани.
„ Опорките “ на съветската агитация
Резюмирани, те са от вида на: „ груповият Запад “ унищожава обичайните християнски полезности, чийто изконен страж е Русия, която единствена може да му се противопостави; той е врагът, тъй като е нападнал Русия, а не тя Украйна; българските елити от своя страна са продажни – състоят се от соросоиди, грантаджии, джендъри, либерасти, жълтопаветници и прочие, които слугуват на врага; продажно е и сегашното българско държавно управление, тъй като следва уговорките си към евроатлантическите сътрудници вместо към своите „ братушки-освободители “ и така нататък

Всеки е чувал и знае тези „ опорки “, само че ще му е мъчно да уточни и една-единствена на американската агитация. Освен в случай че като такава не се стартира, да речем, изказванието, че Русия е нападнала Украйна. Само че това не е агитация, не е даже интерпретация, а е удостоверение (информационен наратив) за събития, които се виждат с просто око, стига съзнателно да не си затвориш очите.
В България американската агитация би била безсмислена
Докато „ пропагандата се свежда до повече или по-малко систематични опити за манипулиране на мнението и убежденията на хората чрез разнообразни знаци: думи, лозунги, паметници, музика, лирика и така нататък “, съгласно известното определение на Енциклопедия Британика. Тоест, преследваният резултат е смяна посредством операция на съществуващо състояние, на заварени настройки. Именно това прави настояването за американска агитация в днешна България безсмислено по изискване – просто тя не би имала какво да трансформира.

Още с рухването на комунизма и излизането от зоната на съветското въздействие та до момента, преобладаващите публични настройки у нас са за все по-голямо доближаване със Съединени американски щати и НАТО. По-скоро там имаше интервали на съмнение до каква степен сме подготвени за сходна интеграция. На Русия, назад, стремежът ѝ е непременно да промени заварените настройки. За задачата употребява по предопределение средствата точно на пропагандата, която да манипулира мнението на хората тъй че да гласоподават за лоялно към Москва ръководство на страната, а то на собствен ред да прекъсне прозападната ѝ интеграция (някаква подготовка за сходен сюжет можеше да се провиди в дейностите на последните служебни правителства).
Задочната проруска коалиция в България
Системното образуване на пропагандата стартира от съветската политика, чиито представители от дълго време са изоставили протоколния звук и са влезнали в ролята на откровени пропагандатори (Митрофанова е подобаваща илюстрация), с цел да се стигне до задочната проруска коалиция в българската политика сред президента Радев, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия. И те да се надпреварват да въртят съветската „ опорка “, че посолството в София, което пуска „ опорки “, не е съветското, а американското и да разпалват ненавист към него у податливите на агитация българи.

Въпросът е: за какво ѝ е на съветската агитация да упорства, че има американска агитация у нас, а и изобщо в страните от Европейски Съюз. Най-простото пояснение е, че става дума за самозащитна реакция на правилото на сходството: ние не сме по-лоши от вас. Но на Русия това към този момент не ѝ стига – не желае да е неприятна като другите, а единствено другите да са неприятни. Митът за американската агитация с днешна дата би трябвало да ѝ помогне за две неща. Първо, да наподобява, че хибридната война не е нейна лична инвазия на Запад, а се води от двете страни на фронта. И второ, да забие чеп сред страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Русия била принудена да се пази от НАТО
Централна „ опорка “ на съветската агитация е, че и хибридната война (а и пълномащабната война в Украйна) са в отговор на нахлуване от НАТО – Алиансът бил завоювал територии, които на Русия ѝ се постанова да освобождава. Както помним, нашата територия е съответно опомената в искане от декември 2021 година на Министерството на външните работи на Русия за „ възобновяване на конфигурацията от 1997 година на територията на страните, които тогава не са били членове на НАТО. Това се отнася и за България и Румъния “.

Манипулацията е транспарантна: за разлика от Русия НАТО нищо не е завоювал, нито е поискал да завоюва – някогашните соцстрани непринудено и с историческо вдъхновение се причислиха към него като равностойни сътрудници. Но в случай че номерът мине даже единствено ненапълно, ще би трябвало да има „ мирни договаряния “ (друга обичана опорка на съветската пропаганда) сред Русия и Запада, като че ли са в симетрични позиции. И в тях Русия ще може да удря по масата и да си връща зоните на въздействие, изгубени след края на Студената война, тъй като нейната агитация в този момент ще е спечелила хибридната война. Има ли подозрение ние в коя зона отново ще се озовем?
Откровено нацистки тонове
Относително нов колорит в опорките на съветската агитация е, че врагът за момента е не толкоз „ груповият Запад “, колкото Съединени американски щати в мандата на президента Байдън и негови жертви дружно с Русия са и другите европейски страни. Лидерът на нашето „ Възраждане “, квалифициран съветски резоньор, съумя да извърши леко променената пропагандна песен в Германия пред агитка на партията „ Алтернатива за Германия “, които са на неговия ум. Той небрежно възбуди нацистките усеща на аудиторията със скрития сексапил на хитлеровото ораторско майсторство и с яки „ четки “ на Германия.

Тя по думите му „ продължава да бъде държана в едно несъответстващо на нейната историческа роля и позиция политическо състояние. Крайно време е вашата страна да вземе полагащото ѝ се място на велика мощ и то освен в Европа… Повече от всеки път нашият континент и нашата европейска цивилизация имат потребност от мощно водачество в отбрана на обичайните европейски и християнски полезности “, съобщи Костадинов.
Каква е задачата на Русия
Но ние знаем от други пропагандни опорки кой е изконният притежател на обичайните християнски полезности и се досещаме, че гостът, като споделя велика Германия, подразбира велика Русия. Защото какъв по-пряк път към величието ѝ от разпадането на солидарността сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Така че, да си пазим главите от съветската агитация, с цел да не би трябвало по-късно да ги пазим от съветските бомби.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР