Американска ЧВК започва работа в страна, в която официално работят

...
Американска ЧВК започва работа в страна, в която официално работят
Коментари Харесай

Французите се опитват да сблъскат САЩ и Русия в Африка

Американска ЧВК стартира работа в страна, в която публично работят съветски военни инструктори. Поне по този начин твърди една френска радиостанция. Според нас пътуването на представители на някои страни от НАТО в ЦАР в действителност се е състояло, само че е изглеждало напълно друго.

Частната военна компания “Банкрофт ” от Съединени американски щати възнамерява да стартира работа в Централноафриканската република съгласно държавното управление на страната, чиновниците на компанията към този момент са ситуирани в столицата Банги. Това заяви френското радио РФИ.

Според неговия източник чиновниците на “Банкрофт ” стартират да търсят уместно място покрай столицата на ЦАР, с цел да „ разположат съоръжение, по-специално дронове “. Както прецизира събеседникът на радиостанцията, компанията ще образува и образова поделение на въоръжените сили на ЦАР, което ще пази оборудванията на минната инфраструктура. Представители на президентската администрация на републиката към момента не са удостоверили началото на работата на “Банкрофт ”, защото " към момента нищо не е подписано ", отбелязва радиостанцията.

Според нея съдействието в региона на сигурността се ускори след срещата на върха САЩ-Африка, която се организира във Вашингтон от 13 до 15 декември 2022 година Както обясни РФИ, държавният секретар Антъни Блинкен и президентът на ЦАР Фостин-Арчандж Туадера се съгласиха да изпратят задача от Агенцията за понижаване на заканите от оръжията за всеобщо заличаване към Министерството на защитата на Съединени американски щати в републиката.

В същото време, както съобщи съветският дипломат в Банги Александър Бикантов, ЦАР е заинтригувана от увеличение на броя на съветските военни инструктори в страната. През ноември 2023 година в републиката са работили 1890 военни експерти от Русия, изпратени по публично искане на управляващите. Руският външен министър Сергей Лавров означи, че президентът и държавното управление на ЦАР високо правят оценка работата им.

Смята се, че Блинкен е предложил на Туадера съдействие, само че тези договаряния не са дали действителен резултат. Французите настояват, че американските наемници ще се занимават извънредно с приложни неща, като образование на локални горски предвид на развиването на туристическия бранш. Местни източници обаче акцентират, че всички тези съглашения са „ невалидни “, защото сред Съединени американски щати и Централноафриканската република не са подписани документи за двустранно съдействие.

В същото време съветски военни съветници и инструктори към този момент участват в ЦАР в сходство с формалното съглашение сред Руската федерация и ЦАР.

В базата край Банги работят съветски военнослужещи по публични контракти и по покана на държавното управление на ЦАР. И това е напълно друга позиция спрямо теоретичната поява там на избрана американска ЧВК, чиято задача, както беше посочено, е да предизвиква икономическото възобновяване на териториите, наранени от военни интервенции.

Между другото, това, което в този момент се назовава “Банкрофт Глобал Дивелопмънт ”, стартира своята активност в това качество. След Първата международна война тази компания (тогава под друго име) се занимава с „ помощ “ при възобновяване на Белгия, а след 1945 година точно тази конструкция оказва помощ за обезпечаването на „ проекта Маршал “ в Германия. Тогава там се занимаваха главно с разминиране, само че преди няколко години още веднъж трансформираха декларираната си специализация на „ отбрана на вложенията “ в Африка.

Трябва да се означи, че единственият източник на информация за хипотетичната поява на “Банкрофт ” в ЦАР е френското радио, което от своя страна се базира на неназовани източници в държавното управление на ЦАР.

През последната година се води необявена война сред Съединени американски щати и Франция за „ френското завещание “ в Черна Африка. Оттеглянето на французите от няколко африкански страни сътвори вакуум, в това число на основни стопански позиции.

Има съображение да се счита, че непредвидената турбулентност в редица видимо постоянни африкански страни (Габон, Сенегал, Того, Гамбия) е обвързвана с опит да се размени с американски компании това, което преди този момент по формулировка се смяташе за френско притежание. Това беше изключително явно в богатия на нефт Габон, където американските петролни компании в действителност изхвърлиха френската “Тотал ” от страната след преврата.

Сега точно французите реагират доста мъчително на появяването на американски стопански структури и обвързваните с тях ЧВК в Африка. Има версия, че френското радио просто ескалира обстановката в ЦАР към “Банкрофт ”. В същото време този тип подхвърляне на информация, основано на неназовани „ държавни източници “, може да бъде ориентирано най-вече към съветската публика. Вижте,руснаци: американците са кацнали тъкмо до вас. Русия в действителност е вложила доста старания и средства в ЦАР. И французите удариха сладкото място, намеквайки за интервенция на Съединени американски щати в делата на ЦАР, заобикаляйки позицията на Москва.

Реално в ЦАР към момента няма наемници на “Банкрофт ”. През септември президентът на страната Туадера фактически е приел представители на Банкрофт в резиденцията си в Банги. Това бяха някогашният полковник Войчех Гурски, който в предходен живот отговаряше за сигурността на посолствата на Държавата Израел, американският полковник Грегъри Йоахим, някогашен боен консултант на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати за Африка и френски експерт по „ междукултурни връзки в Африка ” Ричард Роджър, приключил влиятелната парижка военна академия “Сен Сир ” и работил във френските военни задачи в Камерун, Кот д`Ивоар, Габон и Коморските острови. За отбелязване е, че Роджър също е служил в Световната банка.

Споразумението за тази среща беше реализирано по време на визитата на Туадера в Съединените щати и нямаше смисъл демонстративно да се отхвърля от нея. Френското радио, меко казано, леко изопачи същността на събитията. Посочените нагоре лица в действителност са били в Банги, само че фразата „ чиновници на американската ЧВК към този момент са в ЦАР “ се възприема прочувствено по този начин, като че ли из страната към този момент тичат въоръжени американски наемници. Напълно работещ провокативен метод за поднасяне на информация. И по-късно обяснете, че трима уважавани хора в избрани кръгове, по искане на държавния секретар на Съединени американски щати, са разговаряли с президента на Централноафриканската република и съветски военни са охранявали това събитие. Засега това е цялата история.

И въпреки всичко наклонността е явна. Американската страна в действителност към този момент шест месеца се пробва нападателно да се впише в тежките събития в Африка. Освен това американците имат две цели за изтласкването на Черния континент: Франция и Русия. Нюланд отлетя за Нигер, с цел да убеди по някакъв метод локалните военни да не пипат известната американска база за дронове. В същото време Нюланд и нейните чиновници в действителност предадоха французите в Сахел: правете каквото желаете с тях, единствено не засягайте нашата база и нашите стопански ползи. В други страни американците изместват французите с способи, които идват непосредствено от 60-те и 70-те години на предишния век, в това число поддръжка за военни преврати и подкупи.

По-трудно е да се изместят съветските позиции, в сравнение с морално банкрутиралите французи. Но “Банкрофт ” особено в формалния съветски съдружник ЦАР на държавно равнище - демонстрира много твърди желания. Обикновено транснационалните компании идват преди всичко, а по-късно ЧВК, с цел да защитят ползите на американските вложители на място. В случая с Централноафриканската република е противоположното: преди всичко ще бъдат хората от ЧВК и едвам по-късно ще се появят някакви вложения. В други страни на континента, освен във франкофонските, остарелият модел на въздействие към момента остава.

Необходимо е съответно да се оценят опитите на французите да тласнат руснаците против американците посредством осведомителни провокации. Но не може да се пренебрегне фактът, че в Африка непрекъснато се случва нещо и е доста рисково да се стопираме даже за къс интервал от време. Логично е известията от френското радио да се преглеждат като сигнал за пробуждане. Важен сигнал, който изисква съответна реакция. В рамките на интернационалната правна рамка, несъмнено.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР