Американка с левкемия стана първата жена, излекувана от ХИВ с

...
Американка с левкемия стана първата жена, излекувана от ХИВ с
Коментари Харесай

За първи път: Жена бе излекувана от ХИВ с трансплантация на стволови клетки

Американка с левкемия стана първата жена, излекувана от ХИВ с трансплантация на стволови кафези от донор с естествена резистенция към вируса.

Случаят беше показан на конференция по ретровирусите и опортюнистичните инфекции в Денвър. Лечението е първото с кръв от пъпната шнур – нов метод, който ще го направи налично за повече хора.

В света това е третият случай на изцеление на човек с сходен способ. Жената е на междинна възраст и е от смесена раса. След като получава кръв от пъпна шнур за лекуване на остра миелоидна левкемия – рак, който стартира в кръвообраузващите кафези на костния мозък – дамата е в ремисия и е чиста от вируса от 14 месеца, без да се нуждае от антиретровирусна терапия за ХИВ.

Двата предходни случая са били при мъже – един бял и един латиноамериканец. Те са получили възрастни стволови кафези от костен мозък.

„Това е третото известие за изцеление при такива условия и първият на жена, живееща с ХИВ“, споделя Шарън Люин, ръководител на Международното сдружение за битка със СПИН.

Случаят е част от по-голямо американско проучване, ръководено от доктор Ивон Брайсън от Университета на Калифорния в Лос Анджелис и доктор Дебора Персод от университета „Джон Хопкинс“ Балтимор. То цели да наблюдава 25 души с ХИВ, които се подлагат на трансплантация на стволови кафези, взети от кръв от пъпна шнур за лекуване на рак и други съществени болести. Пациентите първо минават през химиотерапия, с цел да се унищожат раковите кафези. След това лекарите трансплантират стволови кафези от хора със характерна генетична разновидност, при която липсват рецептори, употребявани от вируса за заразяване на клетките. Учените считат, че тези хора развиват имунна система, устойчива на ХИВ.

Люин съобщи, че трансплантацията на костен мозък не е жизнеспособна тактика за лекуване на множеството хора, живеещи с ХИВ. Но казусът „потвърждава, че лекуването на ХИВ е допустимо и в допълнение поддържа потреблението на генната терапия като жизнеспособна тактика за изцеление на ХИВ“.

Изследването демонстрира, че значим детайл за триумфа е трансплантацията на устойчиви на ХИВ кафези. Преди това учените смятаха, че значим детайл за триумфа е непряк резултат от трансплантацията на стволови кафези, при който имунната система на донора нападна имунната система на реципиента.

„Взети дружно тези три случая на изцеление след трансплантация на стволови кафези ни оказват помощ да проверим разнообразни съставни елементи на транспланта, които са безусловно основни за лечението“, сподели Люин.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР