Американец, заседнал в турска пещера, казва, че се „справя добре“, докато спасителните усилия продължават

...
Американец, заседнал в третата по дълбочина пещера в Турция, след
Коментари Харесай

Американец, заседнал в третата по дълбочина пещера в Турция, след като се разболя, каза, че се „справя добре“, докато спасителните операции за изваждането му от стотици метри под повърхността продължават.

Марк Дики се разболя през уикенда със съмнение за стомашно-чревно кървене по време на мисия за проучване на дълбоката 1276 метра (4186 фута) дупка Морка в долината Морка, близо до Анамур, Южна Турция, според Турската федерация по пещери.

Дики се разболя на дълбочина от 1120 метра (3675 фута) и беше поставен под наблюдение в базовия лагер на пещерата, разположен на 1040 метра (3412 фута), съобщи федерацията на X, платформата, известна преди като Twitter, добавяйки, че около 150 спасители участват в „сложна“ операция за спасяването му.

Във видео, разпространено от турската дирекция по комуникациите в сряда, Дики каза, че въпреки че е бил „много близо до ръба“, бързата реакция на турските власти вероятно е спасила живота му.

Американският пещерняк Марк Дики, говори с камерата в пещерата Морка близо до Анамур, Южна Турция, на 7 септември 2023 г.
Американският пещерняк Марк Дики, говори с камерата в пещерата Морка близо до Анамур, Южна Турция, на 7 септември 2023 г. Турска правителствена дирекция по комуникациите/AP

„Както виждате, аз съм буден, нащрек съм, говоря. Но все още не съм излекуван отвътре, така че ще имам нужда от много помощ, за да се измъкна оттук“, каза той, хвалейки общността на пещерняците.

„Това често е в света на пещерите, страхотна възможност да покажем колко добре международният свят може да работи заедно. Така че се надявам да видя много хора от много страни да се събират. Ние се грижим за нашите. И наистина е специално да се грижиш за него.“

Спасителната операция, която беше обявена за първи път в понеделник, може да отнеме дни поради факта, че пещерата е дълбока и тясна, каза Бюлент Генч, ръководител на федерацията, пред CNN в четвъртък, добавяйки, че може да отнеме 15 часа на опитен пещерняк достигат повърхността при идеални условия.

Спасителната мисия на тази дълбочина е „много рядка, изключително трудна“ и се нуждае от „много много опитни пещерни спасители“, според Европейската асоциация за пещерно спасяване (ECRA), която участва в операцията и каза, че е уведомена, че Дики е бил страдащ от силна стомашна болка в събота.

Гретхен Бейкър от Националната комисия по пещерно спасяване (NCRC), която познава и работи с Дики от няколко години и поддържа връзка със спасителния екип, изрази предпазлив оптимизъм относно безопасното излизане на Дики от пещерата.

В интервю за Иса Соарес от CNN в четвъртък, Бейкър каза, че „екипът на място е много щастлив, че състоянието на Марк изглежда се подобрява, така че изглежда, че няма да се налага да бъде в (спасително) котило през целия път навън.”

„Колкото повече той може да помогне, толкова по-бързо може да върви спасяването“, каза тя.

Въпреки подобряването на медицинското състояние на Дики, Бейкър каза, че дори и с негова помощ, спасителната операция все още трябва да извърви път.

„Очакваме, че ще отнеме дни, за да го измъкнем от пещерата“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР