Амбицията й беше ясна: срещата на високо равнище на ООН

...
Амбицията й беше ясна: срещата на високо равнище на ООН
Коментари Харесай

Добро ли е споразумението от Глазгоу за климата? Времето ще покаже

Амбицията й беше ясна: срещата на високо ниво на Организация на обединените нации за климата бе замислена да докара до договорка, която да даде на света късмет да предотврати най-тежките последствия от смяната на климата, като ограничи световното стопляне до 1.5 градуса по Целзий над равнищата преди Индустриалната гражданска война.

Според английските домакини на КОП26, участници и наблюдаващи съглашението е постигнало тази цел, само че едва-едва, и това дали то ще е сполучливо в последна сметка ще зависи от бъдещите дейности на държавните управления, които го подписаха. " Мисля, че през днешния ден можем с меродавност да кажем, че към момента е допустимо да реализираме задачата за 1.5 градуса по Целзий. Импулсът обаче е слаб и ще оцелеем единствено в случай че спазим обещанията си ", съобщи ръководителят на срещата Алок Шарма късно вечерта в събота, откакто пактът беше признат.

Сделката, подкрепена от съвсем 200 страни, за първи път категорично взе под прицел изкопаемите горива, които са основната движеща мощ за породеното от индивида световно стопляне, изиска от държавните управления да ускорят намаляването на излъчванията и даде обещание повече пари за бедните страни, които изпитват компликации поради климатичните промени. Тя стана мотив и за доброволни обещания и задължения на страни, компании и вложители за унищожаване на излъчванията от коли и самолети, понижаване на излъчванията на мощния парников газ метан, отбрана на горите и усилване на зеленото финансиране.

Споразумението обаче е цялостно с взаимни отстъпки, от които всички страни - от развитите страни, които желаят по-бързи дейности, до богатите на запаси разрастващи се страни и разположените на морското ниво островни страни - не са удовлетворени. " Одобрените текстове са компромис ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. " Те отразяват ползите, изискванията, несъгласията и положението на политическата воля в света през днешния ден ", означи той. Това прави света мощно уязвим. " Все още чукаме на вратата на климатична злополука. Време е да преминем в спешен режим ", съобщи Гутериш.

Амбиция

Срещата на високо ниво не докара до задоволително обещания от страни за понижаване на излъчванията, тъй че да има явен път към ограничение на стоплянето до 1.5 градуса по Целзий. Вместо това близо 200-те страни участници се съгласиха да дадат по-сериозни обещания следващата година, с цел да се навакса изоставането.
А то е голямо. Настоящите обещания на държавните управления за понижаване на излъчванията през това десетилетие ще доведат до стопляне с 2.4 градуса по Целзий. За да реализират задачата от 1.5 градуса по Целзий, страните би трябвало да понижат до 2030 година излъчванията на въглероден диоксид с 45 % по отношение на равнищата през 2010 година Според актуалните обещания излъчванията ще се покачат с близо 14 % до 2030 година

" Въпреки че компромисите от КОП26 резервират задачата за 1.5 градуса по Целзий постижима, тя виси на косъм ", сподели Берт Уондър, изпълняващ длъжността основен изпълнителен шеф на природозащитната организация " Авааз ". Китай, страната с най-големи излъчвания на въглероден диоксид в света, разгласи в взаимна декларация със Съединени американски щати предходната седмица, че ще форсира напъните си за понижаване на излъчванията посредством понижаване на използването на въглища, заемане с казуса с метана и запазване на горите. Той обаче даде малко детайлности по какъв начин ще направи това.

Китай беше също част от групата богати на запаси разрастващи се страни, които разводниха езика на текстовете от договорката от Глазгоу, вземащи под прицел изкопаемите горива. В черновата страните бяха призовани да прекратят използването на въглища и дотациите за изкопаеми горива. С напредването на договарянията обаче някои думи бяха изменени: въглищата станаха " въглища, при чието потребление се отделят парникови излъчвания ", което оставя опция за продължение на използването на въглища при потребление на технологии за хващане на излъчванията. Субсидиите станаха " неефективни дотации " без да се дефинира кои типове дотации се считат за неефективни, което оставя опция на държавните управления да продължат да финансират петрола, газа и въглищата.

Намеса в последния миг от страна на Индия и Китай, малко преди пактът да бъде признат, промени също условието за " последователно прекъсване " на потреблението на въглища към " понижаване ".

Справедливост

Споразумението от Глазгоу не е еднопосочно що се отнася до финансирането, което е противоречив въпрос сред бедните и богатите и авторитетни страни. Финансовите въпроси се свеждат до справедливостта и това дали богатите страни, на чиито излъчвания от предишното значително се дължат климатичните промени, ще платят цената, която постановат на най-бедните страни в света.

Сделката реализира прочут прогрес. Тя изисква от развитите страни " минимум да удвоят до 2025 година по отношение на равнищата от 2019 година предоставяното общо от тях климатично финансиране за пригаждане на разрастващите се страни ". Освен това за първи път в заглавната част на съглашението се загатват " загуби и вреди ". Под тази дефиниция се има поради цената, която някои страни заплащат поради бедствия, провокирани от климатичните промени. Тези страни от години желаят обезщетения за тези свои разноски.

Но след опозиция от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други богати страни, в съглашението не беше планувано финансиране за погашение на такива компенсации.

Най-уязвимите страни в света поддържаха окончателната договорка насилствено. Преговарящата от Антигуа и Барбуда Лия Никълсън сподели, че нейната страна и другите дребни островни страни на договарянията " ще изразят недоволството си навреме ". Богатите страни не извършиха своето заричане от 2009 година да дават 100 милиарда $ годишно до 2020 година за климатично финансиране, което кара бедните страни да се безпокоят, че обещаните пари няма да стигнат до тях. Сега се чака 100-те милиарда $ да бъдат обезпечени до 2023 година /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР