Альоша FOREVER! Няма кой да го измести В края на

...
Альоша FOREVER! Няма кой да го измести В края на
Коментари Харесай

Архитекти: Пантеонът ще блокира главния подход към...

Альоша FOREVER! Няма кой да го измести
В края на 2016 година предприемчив комитет инициира патриотичната концепция за създаване на „ Пантеон на починалите във войните за национално обединяване ". Ентусиастите оферират той да бъде построен на терена останал от „ Градина Мадара " на Младежкия рид. Община Пловдив към този момент даде " зелена светлина " на тази самодейност със свое решение от месец септември 2018 година

Предложеното от основателите място не е уместно, реагират обаче от Съюза на ландшафтните архитекти, заради описаните от нас нагоре аргументи. Те приветстват концепцията за създаване на подобен паметник, само че смятат, че в града има и други места, където тя може да бъде осъществена. По този мотив от СЛА - Дружество Пловдив са изпратили свое становище-отворено писмо основателите, до Общинския съвет, кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и кмета на регион " Централен " Георги Стаменов, в което оферират да се организира по-широка полемика за избор на място за " Пантеон за починалите във войните за национално обединяване ". Едно публично разискване, с оферти на професионалните гилдии, би било положително начало, пишат в писмото си ландшафтните архитекти.

Похвална е самодейността за построяването на " Пантеон на починалите във войните за национално избавление ", само че подробният разбор и прочит на преписката повдига следните въпроси и констатации:

1. Направен ли е разбор дали слагането на подобен паметник на входа на парк „ Младежки рид " би могло тематично да се свърже със наличието, предназначението и наименованието на парка? Очевидно не! Тематиката на парка е напълно друга - " Хълм на младежта ". Механичното слагане на подобен мемориал ще влиза в директна борба с функционалност на парковата конструкция.

2. Оценени ли са нуждата и опцията да се доизгради основният метод към парка и дали той няма да влезе в колизия с предлагането за създаване на пантеона? Това изобщо не е взето под внимание! Самият мавзолей, който може да заеме до 10% от площта на градината (по предвижданията на ПУП), дружно с прилежащото площадно пространство, изискуемо по задание за осъществяване на военни ритуали, ще блокира изцяло основния метод към парка и ще направи невероятно довършването на утвърждения паркоустройствен план. По задание обектът е с следен достъп и това неизбежно ще докара до редица ограничавания, свързани с достъпа до Младежки рид.

3. Как монументът ще кореспондира с огромния строителен размер на разположения в непосредствена непосредственост Стоматологичен факултет? Независимо от позволената височина от 10 м (кота корниз) на монумента по Подробен устройствен план, архитектурният размер на Стоматологичния факултет ще господства над мемориала. Визуално, стилистически и пространствено това би " обезценило " архитектурния размер на бъдещия мавзолей.

4. Направено ли е проучване на настоящето потребление на прилежащата паркова територия и дали предлагането няма да влезе функционално в спор със съществуващата конструкция и функционалности на отдиха? Теренът на равнинната част на Младежки рид обичайно и от години се употребява за юношески прояви, " работилници ", музикални и други фестивали, концерти, спортни събития и прочие От функционална позиция това ще сътвори предстоящ спор.

5. Няма ли препоръчаната архитектурно-скулптурна комбинация да закрие образната връзка със скалния масив и в допълнение да " натовари образно " неповторимата геоморфоложка конструкция на хълма? Прилежащата територия и в този момент е прекомерно урбанизирана.

И не на последно място, по този начин препоръчаният план на Подробен устройствен план ПЗ има редица недостатъци и пропуски:

* Не е изпълнено утвърденото планово задание - не е направена ландшафтна и композиционна характерност на парковата територия, с цел да се оцени опцията за довеждане докрай на основния метод на парка (стр. 3 от плановото задание)

* Плановото задание не е в съгласие и утвърдено от НИНКН според член 62, алинея 8 от Закон за устройство на територията

* Не е проучено дали територията би могла да отговори на условията за осъществяване на военни ритуали (съгласно утвърденото планово задание - стр. 4)

* Идеята опонира на Общ устройствен план - Пловдив, в който цялата тази територия е с режим ТЗТ и е планувана за тематичен парк с младежка устременост

* В транспортно-комуникационната скица на плана на Подробен устройствен план ПЗ е показана улица със съответната сигнатура, която регулационно липсва както в устройствените проекти, по този начин и в ПС-КТС на Общ устройствен план (по Общ устройствен план тази територия е зелена повърхност за необятно публично ползване)

* Изменението на Подробен устройствен план ПЗ преглежда една дребна част от утвърждения през 1980 година Подробен устройствен план ПРЗ и следващо ЧИЗП през 2015 година Какво се случва с огромното (старо) УПИ - отреждане, граници...

Изградените в града паметници са позиционирани на емблематични места

- Паметникът на съветските освободители е на северната равнинна част на Хълма на освободителите (Бунарджика), Братската могила, като задънка на бул. " Свобода " е на фона на дървесния масив на парк “Отдих и просвета ", Паметникът на репресираните в ЖР " Тракия ", на кръстовището на ул. " Съединение " и „ Княз Борис I-Покръстител ", е на фона на едноименния парк, а без необятно разискване „ Пантеона... " ще бъде подложен на първото препоръчано от основателите място, което не е уместно заради описаните от нас нагоре аргументи.

Приветствайки концепцията за създаване на подобен паметник, сме на мнение, че в града има и други места, където тя може да бъде осъществена. Не е ли най-логично паметникът на хората, които са дали живота си за Отечеството, да бъде подложен там, където са проливали пот, подготвяйки се за своя Подвиг. Българската войска, в лицето на Министерството на защитата, даде много от някогашните си терени на общината. На тяхно място изникват скъпи жилищни квартали, супермаркети, бензиностанции и прочие, заличавайки загатна за безсънните нощи на нашите воини.

Подходящ терен има в северозападната част на хълма

Възможно е също по този начин, взаимно с Министерство на народната отбрана, пантеонът да бъде ситуиран в терена сред булевардите „ Менделеев " и „ Санкт Петербург ". Та нали навръх такова място беше паметникът в София преди събарянето му за създаване на НДК.

Подходящи терени (които не са на МНО) има към момента южно от бул. " Свобода " на пресечката с жп линията Пловдив - Карлово - теренът северно от църквата " Св. Николай ", Гарнизонна фурна, Гладно поле или регионът на Братската могила да вземем за пример.

Смятаме, че е оправдано е да се организира по-широка полемика за избор на място за " Пантеон за починалите във войните за национално обединяване ". Едно публично разискване, с оферти на професионалните гилдии, би било положително начало.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР