Алцхаймерът е новата пандемия, болните нарастват тройно. Болестта на Алцхаймер

...
Алцхаймерът е новата пандемия, болните нарастват тройно. Болестта на Алцхаймер
Коментари Харесай

Това е новата пандемия, болните нарастват тройно

Алцхаймерът е новата пандемия, болните нарастват тройно. Болестта на Алцхаймер е тежко, мощно инвалидизиращо невродегенеративно заболяване с опустошителното прочувствено влияние и социално-икономическото задължение, което я подрежда измежду водещите здравни и публични провокации през XXI век. Това е най-честата причина за деменция при възрастни хора в световен мащаб и седмата най-смъртоносна болест в света.

Клинично заболяването на Алцхаймер се характеризира с изразена загуба наизуст и напредничав когнитивен спад, които компрометират персоналната преценка и самостоятелност на засегнатите. Към днешна дата повече от 50 милиона поданици на планетата са наранени от невродегенеративни болести. Очаква се техният брой да се утрои до 152 милиона през 2050 година, в случай че не бъдат открити ефикасни превантивни или лечебни решения.

Болестта на Алцхаймер съставлява 60 до 80% от всички случаи. Най-разпространена е в Западна Европа, следвана от Съединени американски щати, където на всеки 66 секунди някой получава такава диагноза. През 2018 година 7,8 милиона жители на Европейски Съюз, две трети от които дами, са страдали от деменция. У нас точна статистика няма, само че съгласно експертите броят им надвишава 100 000.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР