Алпийските ледници може да намалеят с над 90% до 2100

...
Алпийските ледници може да намалеят с над 90% до 2100
Коментари Харесай

Алпийските ледници може да намалеят с над 90% до 2100 година

Алпийските ледници може да намалеят с над 90% до 2100 година, в случай че нищо не бъде направено за понижаване на парниковите газове, виновни за световното стопляне, съобщи Франс прес. Около четирите хиляди ледника в Алпите, които доставят вода на милиони хора, са застрашени от парниковите излъчвания. С помощта на климатични модели и измервания швейцарски учени са наблюдавали еволюцията на ледниците при разнообразни сюжети на стопляне, предава Българска телеграфна агенция.

Ако до няколко години парниковите излъчвания доближат своя пик и стартират да понижават до 2100 година, една трета от ледниците ще се резервира. Но при настоящия ритъм ледниците съвсем ще изчезнат, предизвестява научната обява.

"В песимистичния сюжет, в Алпите съвсем няма да има ледници през 2100 година, като ще останат единствено няколко обособени сектора на огромна височина, които съставляват 50% или по-малко от настоящия ледников размер, " изясни един от създателите на обявата - сподели Матиас Хус от Федералния софтуерен институт в Цюрих. Каквито и старания да се поставят за понижаване на излъчванията, най-малко половината от ледниците в Алпите ще изчезнат.

"Ледникът е контейнер. Един хладилник в положително положение се топи през лятото и усилва размерите си през зимата. По този метод, когато хората имат най-голяма потребност от вода, те я получават от ледниците ", сподели Хари Зеколари от Технологичния университет в Делфт, Холандия.

"Ако ледниците изчезнат, губим тези резервоари. В Алпите това може да е преодолимо, на в Андите и Хималаите милиарди хора в действителност разчитат на тази вода ", сподели Зеколари. той акцентира също заплахата от наводнения и свлачища, и последствията за туризма.

Ледниците в Алпите съдържат към 100 км3 лед, равно на 400 милиона олимпийски басейна вода. Но освен ледниците ще се стопят. В друга обява в сп. "Нейчър " се пресмята, че от 30 години топенето на ледниците по целия свят се е ускорило.

От 1991 до 2016 година ледниците са изгубили 9 000 милиарда тона лед, което е повдигнало морското равнището с 2,7 см. Това са ледници в Аляска, Патагония, Арктика, които са по-големи от алпийските. "В международен проект всяка година се губи към три пъти размера на ледниците в Алпите ", разяснява ледникологът Еманюел Тибер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР