Алпинеум – дизайн идеи и растения – подобрете пейзажа на

...
Алпинеум – дизайн идеи и растения – подобрете пейзажа на
Коментари Харесай

Алпинеум – дизайн, идеи и растения – как да се справим сами

Алпинеум – дизайн хрумвания и растения – подобрете пейзажа на градината с това решение, което не изисква доста грижи по-късно!

Добавянето на алпинеум към вашия двор е креативен метод да добавите дълбочина и измерение към плоското пространство в градината. Или пък да внесете детайл на изненада. Грубият външен тип на скалите и хубостта на растенията ще прибавят голяма прелест, свързвайки основания от индивида пейзаж с природата.

Алпинеумът може да добави височина и дълбочина към равна повърхност. Добавете водопад или друга водна хубост, с цел да подобрите естествения тип. Дизайнер: Philip Thornburg. Снимка: Janet Loughrey.

Добавените камъни в алпинеума могат да се употребяват за установяване на надолнище, да работят като сурогат на тревата или да се трансфорат в решение за зона, където не желаете никаква растителност. Различни зони от двора, като пътеките да вземем за пример, могат да бъдат обрисувани или отделени с атрактивно нареждане на скали, камъчета или трошляк. Алпинеума може да варира от комплициран огромен план с доста аспекти и пластове, до нещо толкоз просто като дребен ъгъл, декориран с трошляк и речни камъни .

Алпинеумите са с ниска поддръжка и придават целогодишна конструкция на ландшафта. За да може вашият план да има приключен тип, той би трябвало да бъде добре премислен и планиран. Ето някои съществени правила, с които да започнете:

Планиране на алпинеума в градината!

Изберете и оценете вашето място. Къде алпинеумът би изглеждал най-добре във вашия двор? На слънце или на сянка ще е най-добре? Дали растенията ще се нуждаят от постоянно поливане или това ще бъде резистентен на суша пейзаж? Не се опасявайте да мислите ексцентрично. Дори предният двор може да има алпинеум.

Мислете ексцентрично. Дори предният двор може да бъде място на алпинеум, като този вход, показан тук. Дизайнер: Philip Thornburg. Снимка: Janet Loughrey

Направете изследване. Съберете хрумвания, като разгледате фотоси на алпинеуми в интернет и посетите локалните градини. Направете лист с хрумвания или лист с атрибути, които желаете да включите.

Изгответе дизайн. След като имате някои съществени хрумвания, направете проект и нарисувайте груба схема. За по-голям план може да се консултирате с ландшафтен дизайнер. По-големите скали са предизвикателство поради огромната тежест. Затова е от решаващо значение да знаете авансово къде ги желаете.

Помислете за мащаба. Използвайте материали, които са съразмерни с вашия дом и двор. Големите камъни могат да затрупат дребното пространство, до момента в който дребните камъни ще се изгубят в необятния пейзаж.

Изберете жанр. Грубите неравномерни скали придават здрава естествена прелест, до момента в който гладките камъчета или чистият бял трошляк придават по-официален тип, като да вземем за пример при японските скални градини (Дзен градините). Създайте външен тип, който добавя стила на вашия дом, както и останалата част от двора и градината.

Направете го естествено. Вземете имитация от майката природа, като извършите алпинеума да наподобява по този начин, както й е мястото. Това ще направи дизайна по-приятен образно и обединен с останалата част от двора. Случайните групи от камъни ще наподобяват по-естествено, в сравнение с да ги поставяте в спретнати редове или проведени модели. Включете воден детайл или стъпала , с цел да подобрите естествената прелест.

Как да построим нашия алпинеум?

Направете лист. За да имате на разположение подобаващите материали, направете лист на това, от което се нуждаете.

Използвайте разнообразни материали като камъчета, трошляк и стъпала, с цел да извършите образно по-интересен пейзаж. Дизайнер: Adriana Berry. Снимка: Janet Loughrey.

Изходните материали. Прегледайте локалните култивиран центрове, магазините за домашни използва и профилираните снабдители, с цел да видите и сравните материалите преди да купите. Най-често ще се нуждаете от красиви камъни и скали. Но несмущаемо може да си съберете гратис речни камъни, които може да боядисате в бъдеще, в случай че не ви харесват в натуралния си цвят.

Подберете разнообразни по величина камъни. За да създадете контрастност и образен интерес, намерете си разнообразни по величина, размер и форма камъни и скали. Използвайте разнообразни комбинации от материали като камъни, дребни камъчета, трошляк, мулч и така нататък

Поставяне на основите на алпинеума. Използвайте няколко добре сложени по-големи скали като съществени фокусни точки, с цел да оформите пространството. Оставете място сред скалите или камъните, с цел да порастват бъдещите ви растения. По-малките спомагателни камъни или трошляк, сложени към по-големите скали и камъни, ще унифицират дизайна.

Цветът също е значим. Изберете камъни и скали с по-светли нюанси, тъй че пейзажът да не се усеща мрачен и тежък. Променяйте цвета и тона на другите материали, с цел да придадете контрастност и образен интерес.

Как да засадим готовия алпинеум – дизайн хрумвания и растения

Почвата е доста значима. Създайте среда, гостоприемна за определените от вас растения. Растенията за алпинеум ще се нуждаят от песъчлива почва за добър дренаж. Други растения, като папрати и лилии, ще се нуждаят от по-богата почва и повече влага.

Тази алпинеума разполага с растения, които виреят на полусянка, в това число папрати, кървящо сърце, морозници. Дизайнер: Philip Thornburg. Снимка: Janet Loughrey

Изберете верните растения. Изберете растения, които ще виреят във вашия климат. Традиционните алпинеуми включват сортове с алпийски генезис, защото изискванията симулират локалното им местообитание. Растенията в алпинеумите нормално са по-малки, с цел да добавят мащаба на камъните. Използвайте трайни насаждения, декоративни треви и дребни шубраци, с цел да добавите отвесна височина. Пълзящите земни растения ще омекотят външния тип на твърдите скали. Добавете витални луковични растения като нарцис , диви лалета и алиуми за контрастност. Включете вечнозелени джуджета и пълзящи иглолистни дървета за целогодишна хубост. За сенчеста градина изберете мъхове, папрати и лилиии.

Допълване и контрастност. За да придадете комплектност, изберете растения с хармонични или допълващи се цветове. Използвайте композиция от растения с цветя и зеленина и комбинирайте изправени и пълзящи форми.

Градински цветя и растения за алпинеум – дизайн хрумвания и растения

ПОКРИВАЩИ РАСТЕНИЯ ЗА СЛЪНЦЕ – дебела мара,, пълзяща мащерка, церастиум, пълзящ флокс, златен алисум, делосперма.

ПОКРИВАЩИ РАСТЕНИЯ ЗА СЯНКА – мъхове, пълзящо киви, аюга, мъртва коприва, винка, лазаркиня.

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ ЗА СЛЪНЦЕ – острица и други дребни декоративни треви, иглолистни дървета джуджета, диантус, аубриета, колумбин, спидвел (вероника), агнешко ухо, камбанка.

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ ЗА СЯНКА – папрати, коралови камбанки, луковични цветя, морозници, астилба, медуници, колумбин, епимедиум.

ЛУКОВИЧНИ РАСТЕНИЯ ЗА СЛЪНЦЕ – лалета, нарцис, минзухар, сибирски лук, мрежест ирис, алиуми.

ЛУКОВИЧНИ РАСТЕНИЯ ЗА СЯНКА – кокичета, нарцис, куковиче грозде, минзухар, анемоне (съсънка), грудкови бегонии, каладиум.

Поддръжка и грижи на алпинеума

Вода. Скалите всмукват топлината, изключително на слънчево място, тъй че растенията могат бързо да изсъхнат. Уверете се, че растенията получават задоволително вода, изключително по време на горещите интервали.

Дизайнер: Philip Thornburg. Снимка: Janet Loughrey

Торене. Някои растения като сукулентите да вземем за пример се нуждаят от малко или никакъв спомагателен тор. Докато други като кораловите камбани и луковичните растения ще се възползват доста добре от увеличение на питателните субстанции. Проучете вашите потребности на растенията и надлежно наторете.

Трева. Слой от по-малки скали или трошляк работи като натурален стопер на плевелите, помагайки за поддържането на ландшафта с съвсем никакви грижи. Поддържайте местата свободни от бурени, тъй че растенията да не бъдат претрупани или лишени от вода и хранителни субстанции. В последна сметка растенията би трябвало да пораснат задоволително, с цел да подтиснат множеството бурени.

Подрязване. Изрежете мъртвия напредък и премахнете увехналите цветове, с цел да насърчите новия напредък и да запазите чист външен тип.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР