Алое вера /Aloe vera/ представлява тропично растение от семейство Асфоделови.

...
Алое вера /Aloe vera/ представлява тропично растение от семейство Асфоделови.
Коментари Харесай

Алое Вера

Алое вера /Aloe vera/ съставлява тропично растение от семейство Асфоделови. Разпространено е в областите с по-сух климат. Среща се в подивяло положение, само че може да се отглежда още като градинско и стайно растение. Характерно е за някои страни от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Мнозина оприличават алое верата на кактус, само че съгласно ботаниците сходни съпоставения са неправилни.

Това, по което алое верата наподобява на кактуса са едрите, сочни листа. Те са издължени, заострени с мечовидна форма. Снабдени са с дребни шипчета. Съдържат течност, която е извънредно лековита. Листата доближават до седемдесет сантиметра височина. Възрастните растение имат повече от дванадесет листа, като тежестта на всяко едно от тях може да доближи приблизително до 1.5 кг. Алое верата цъфти с разнообразни цветове, които при обособените типове варират по боя и величина.

История на алое вера

Растението алое вера е познато на човечеството от доста епохи. Има данни, че неговите лековити свойства са се употребили още преди повече от четири хиляди години. Растението е било добре познато на доста от античните култури. Гръцките и римските лечители постоянно са си служели с него, когато се е налагало да се оправят с някоя болест.

Същото се отнася за античните китайци и индийци. Освен като лекарствено средство алое верата се е употребила и като козметичен артикул. Според легендите египетските владетелки Нефертити и Клеопатра постоянно влагали растението в разнообразни помади, с цел да поддържат своята съвършена хубост.

Те били сигурни, че сокът от билката прави кожата им мека, сияеща и гладка. Всичко това се удостоверява, когато през 1862 година Джордж Ебънс попада на египетски папирус, в който има билкови предписания, в това число и такива с предписания с алое вера.

Заради множеството си потребни свойства през вековете билката е получавала какви ли не названия. Била е наричана Лека от природата, Растението знамение, Мълчаливият врач, Растение на безсмъртието и др.

Състав на алое вера

 Гел Алое Вера

Листата на алое вера са богати на гелообразно вещество, което е източник на доста значими витамини, минерали, аминокиселини, протеини и различен скъпи субстанции. Растението съдържа витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6, витамин В9, витамин В12, витамин С и витамин Е. Билката е източник още на алоин, ацеманон, агликони, алоин, дихидроксиантрацен и др.

Събиране на алое вера

Листата на алое вера могат да се употребяват като лекарствено средство след третата-четвъртата година на растението. На всеки шест-осем седмици могат да се берат по три-четири листа от един растителен образец. Листата се отрязват и се измиват, след което могат да бъдат приготвени за по-нататъшна приложимост.

Ползи от алое вера

 Алое Вера

Алое вера е измежду най-полезните растения, които биха могли да намерят място в нашия дом. Гелът, който се съдържа в листата на растението, имат безотказно деяние против огромен набор от болести. Може да се ползва както външно, по този начин и вътрешно.

Множеството проучвания демонстрират, че алое вера има противовъзпалително, разхлабително, болкоуспокояващо, противогъбично и общоукрепващо деяние. Ето за какво гелът от алое се ползва при проблеми на черния дроб, диабет, болест на Хашимото, туморни формирания, сензитивен корем, проблеми с очите.

Сокът от алое се използва още при брадавици, псориазис, акне, кожни раздразнения, херпес, ухапвания, ужилвания, пърхот, черни точки, изгаряния. Има удобен резултат при цистит, кисти и сраствания на яйчниците.

Опитът сочи, че билката има позитивно влияние също при астма, артрит, високо кръвно налягане. Според лекарите постоянната приложимост на сока от алое вера поддържа положителния тонус на тялото и защищава от разнообразни вирусни инфекции. Консумацията му се предлага най-много през зимните месеци, когато организмът ни е най-уязвим.

Тъй като през вековете това удивително растение неведнъж е доказвало своите изгоди, през днешния ден то се използва необятно в производството на разнообразни лекарствени препарати, както и на козметични артикули.

В комерсиалната верига към този момент могат да се намерят разнородни хранителни добавки, сокове с плодов усет, чайове и тинктури, съдържащи скъпите съставки на алое вера. Известни са още маски, шампоани, балсами, серуми, които вършат косата мека, здрава, блестяща. Кремовете и лосионите с алое вера пък подхранват кожата и я вършат идеално гладка и сияеща.

Народна медицина с алое вера

 Алое добавки

В националната медицина на другите страни участват редица предписания с алое вера. Така да вземем за пример съветските знахари имат рецепта с тази билка, които оказват помощ при грип, главоболие, астма, високо кръвно налягане, болести на дебелото черво, подагра, проблеми със сърцето и бъбреците, туберкулоза.

За да приготвите лекарството с алое вера, би трябвало да разполагате с растение, което да е на 3-4 годишна възраст. От него би трябвало да се вземе листна част, тежаща триста грама. Свежата билка се измива, смачква и смесва с 250 грама цикория, 400 грама мед, 700 грама домашно алено вино и 500 мл чист етилов алкохол. Всички артикули се поставят в стъклен съд, който би трябвало да се затвори добре и да се сложи на мрачно и студено място.

Нужно е сместа да престои по този начин пет дни. Получената течност се прецежда и от нея първите пет дни се взема по една кафена лъжичка три пъти на ден /60 минути преди хранене/. През идващите два дни пък се приема по една кафена лъжичка веднъж дневно преди ястие. Тази примес може да се използва в течение най-вече на два месеца.

Вече споменахме, че свежия гел от алое вера отстранява несъвършенствата по кожата, включително петната, акнето и раздразненията. Достатъчно е да добиете прясно изцедена течност от листата на растението и с нея да напоите тампон. С неговата помощ разнесете сока по лицето си. За още по-голям резултат можете да добавите по една капка от бадемово масло и масло от чаено дърво.

От алое вера могат да се подготвят и капки за уши. За задачата от развъртян лист на 3-4 годишно растение се отрязва парче, високо към два сантиметра. От него би трябвало да се добият две капки, които по-късно се затоплят леко. С тях се напоява малко памуче, което се слага в болното ухо.

Вреди от алое вера

 Алое Вера

Независимо че алое вера е растение с многочислени лекарствени изгоди, не ви предлагаме да стартирате лекуване с билката, без да сте провели предварителна консултация с доктор. Причината е, че сокът от нея от време на време може да има и неподходящ резултат.

Приетата вътрешно билка се слави със своето разхлабително влияние. То от своя страна може да бъде съпроводено от колики, отичане и болки в стомаха. Ето за какво дрогата не е подобаваща за бременни дами и кърмачки.

Обърнете внимание също по този начин, че при приемане на алое вера в огромни количества тя може да провокира аборт или да задълбочи възпалителните процеси в пикочо-половата система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР