Алжирците отново излязоха на протести по улиците за шести пореден

...
Алжирците отново излязоха на протести по улиците за шести пореден
Коментари Харесай

Един милион души отново протестираха в алжирската столица с искане за оставка на президента и смяна на системата

Алжирците още веднъж излязоха на митинги по улиците за шести следващ петък - този път освен с претенции за неотложно отдръпване на техния болен президент, а и за промяна на цялата политическа система, която те считат за корумпирана и несъответстваща на днешните действителности, съобщи Асошиейтед прес.

Около 1 милион души заляха през днешния ден булевардите на столицата Алжир. Повечето бяха младежи с техните фамилии. Полицейски хеликоптери кръжаха над главите им, а камионетки с служители на реда за битка с вълнения бяха заели плътни позиции към най-чувствителните зони в центъра на града.

Това е първият митинг, откакто началникът на щаба на алжирската войска военачалник Гаид Салах при започване на тази седмица изиска да стартира конституционна процедура за премахване на президента Абделазиз Бутефлика, който "поради съществено и трайно заболяване е в цялостна неспособност да извършва функционалностите си ".

Тази концепция бе подкрепена от други политици и партии като вероятен излаз от политическата рецесия в богатата на природен газ северноафриканска страна.

Но мнозина от протестиращите виждат измама в това предложение и го считат за метод потайният политически хайлайф да резервира контрола си над страната и самичък да избере правоприемник на Бутефлика, който е в инвалидна количка след прекаран инсулт през 2013 година

Недоволството от подобен парламентарен развой е главен миг в днешния величествен митинг. Много от издиганите през днешния ден плакати упорстват за оставката на Гаид Салах. Друг афиш упрекна целия политически хайлайф, че е "Али Баба и 40-те разбойници ". На различен се четеше "Не Москва, не Париж, не Вашингтон - изборът би трябвало да бъде алжирски ", с което бе даден израз на опасенията от задгранична интервенция в рецесията.

Настроението измежду множеството изначало бе спокойно и празнично. След като протестиращите започнаха да хвърлят камъни по полицията, тя се намеси с водни оръдия и сълзотворен газ в опит да разпръсне множеството в центъра на столицата, съобщи Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР