Алжирските депутати приеха проект за реформа на Наказателния кодекс, в

...
Алжирските депутати приеха проект за реформа на Наказателния кодекс, в
Коментари Харесай

До 5 години затвор в Алжир за разпространение на фалшиви новини за COVID-19

 Алжирските депутати одобриха план за промяна на Наказателния кодекс, в който се криминализира разпространяването на погрешна информация, вредяща на публичния ред и сигурността на страната, съобщи Агенция Франс Прес.

Проектозаконът бе разискван и гласуван през вчерашния ден в съвсем празна пленарна зала поради епидемията от COVID-19.

Дебатите по промяната на Наказателния кодекс протичат в миг, когато националното антиправителствено придвижване " Хирак ", което раздруса алжирската ръководеща класа в продължение на повече от година, е замразило активността си поради пандемията, в конюнктура на принуда против опозиционери и медии.

Очаква се по-късно през днешния ден промяната да бъде прегледана в горната камара на Народното събрание, Съвета на нацията, което се чака да е чиста условност преди окончателното ѝ приемане.

В текста се планува наказателно гонене на разпространяването на подправени вести, които целят да навредят на публичния ред и сигурност, както и посягане над сигурността на страната и националното единение.

Разпространителите на такива вести може да бъдат осъдени със затвор от една до три години, или двойно повече при рецидив.

Друг член в проектозакона санкционира със затвор от шест месеца до две години причинител на действия, които излагат на показ персоналния живот на различен човек или го слагат под физическа опасност.

Наказанието може да стигне до пет години затвор, в случай че действията са осъществени по време на интервали на санитарна изолираност или на естествено, биологично или софтуерно злополучие или на всякакво друго злополучие.

През последните седмици в обществените мрежи бяха пуснати голям брой погрешни информации, по-специално за разпространяването на COVID-19. Арестувани са няколко души по обвиняване, че са ги разгласили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР