Алиансът за албанците вижда като решение вписването на българите в

...
Алиансът за албанците вижда като решение вписването на българите в
Коментари Харесай

Алианс за албанците ще подкрепи вписването на българите в Конституцията на Северна Македония

Алиансът за албанците вижда като решение вписването на българите в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония и ще го поддържат, решението е кардинално и още от 2015 година, сподели ръководителят на албанската опозиционна партия Зиядин Села, призовавайки „ всички македонските политици да размислят и да го приемат”.

Села отхвърли да влезе в коментар на съответни формулировки от предлагането на френското председателство за преговорна рамка за Република Северна Македония, уточнявайки, че не е чел документа и не е сигурен „ дали някой в страната познава предлагането, а когато става въпрос за смяна в Конституцията, всяка дума е важна”.

„ Но когато от самото начало се оплакваме, че някой ни блокира, би трябвало да се върнем на главния въпрос: Кои са тези, които желаят да станат член на Европейски Съюз? Това сме ние. И всяка страна, с цел да стане член на Европейски Съюз би трябвало да извърши някакви условия, не споделям, че българите са прави, само че това са техните претенции. И ние би трябвало да решим дали ще продължим или не по пътя си към Европейски Съюз. И към Сърбия има изискване - признание на независимостта на Косово”, сподели Села.

„ Да, ние ще гласуваме за включването на българите в конституцията. Съседите, в случай че са съседи, би трябвало да се признават между тях. От подписването си още Договорът за добросъседство с България е неправилен. Не може да се криеш зад комисии, когато става дума за политическо решение. Компромисът не е нещо, което вършат историците. Те вземат решение съгласно обстоятелствата. И не може нечия етническа принадлежност да се взема решение с гласоподаване. Проблемът е политически, би трябвало да се реши политически”, сподели Села.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР