Алиансът на националистическия шиитски духовник Мукдада Садр печели парламентарните избори

...
Алиансът на националистическия шиитски духовник Мукдада Садр печели парламентарните избори
Коментари Харесай

След повторното преброяване на гласовете в Ирак начело пак е Муктада Садр

Алиансът на националистическия шиитски свещеник Мукдада Садр печели парламентарните избори през май в Ирак след повторното ръчно броене на бюлетините, заяви изборната комисия, представена от международните организации, представени от БГНЕС.
По този метод се открива опция за образуване на държавно управление - три месеца след изборите в близкоизточната страна.
Твърденията за измами подтикнаха висшия съд да подреди отчасти ръчно броене на бюлетините. Но взаимната листа на Садр и комунистите резервира всичките си 54 места, които завоюва, и стана най-големият блок в 329-местния парламент в Ирак.
Единствената основна смяна, произлизаща от повторното броене, ще бъде в допълнение едно място за Съюза на завоюване на някогашни проирански паравоенни бойци. Съюзът на завоюване остава на второ място, само че към този момент с 48 места вместо 47. Блокът на премиера Хайдер Абади остава на трето място с 43 места.
След като висшият съд публично разгласи окончателните резултати, президентът има 15 дни да свика Народното събрание, който по-късно би трябвало да избере новия държавен глава, и да стартира процеса по образуване на държавно управление и нов министър председател.
Садр към този момент подписа съдружно съглашение с шиитската група Ал-Хикма на Амар Хаким, която след повторното броене ще разполага с 19 депутати и със имащия всемирски възгледи доскорошен вицепрезидент Ияд Алауи, който измежду сунитите има най-вече депутати – 21.
Сформирането на държавно управление няма да е елементарно и бързо, тъй като даже с поддръжката на Алауи и Хаким, Садр ще може да има поддръжката на малко под 30% от депутатите. Днес духовникът заплаши по-скоро да сложи своя блок в съпротива, в сравнение с да образува държавно управление, в случай че останалите партии откажат да поддържат 40-те негови претенции, които той направи „ с цел да се задвижи политическият развой в вярната посока “. Сред тези претенции са отхвърлянето на сектантските квоти, отводът за връчване на държавни портфейли на предходни титуляри на ведомства, отвод от предоставяне на постове на депутати с двойно поданство и изпъждане на корумпирани чиновници.
Подкупите и корупцията се считат за огромен проблем в страна, в която жителите споделят, че не могат да се възползват от голямото ѝ петролно благосъстояние. Официално през последните 15 години 40 милиарда $ бяха отпуснати на енергийния бранш, само че забележителна част от тях бяха отстранени от корумпирани политици и предприемачи, които оформиха подправени контракти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР