Алиансът ХДС/ХСС (християндемократи-християнсоциалисти) начело с досегашния канцлер Ангела Меркел спечели

...
Алиансът ХДС/ХСС (християндемократи-християнсоциалисти) начело с досегашния канцлер Ангела Меркел спечели
Коментари Харесай

Окончателно: Меркел печели, но за пръв път от Втората световна война в Бундестага има националисти

Алиансът ХДС/ХСС (християндемократи-християнсоциалисти) отпред с досегашния канцлер Ангела Меркел завоюва парламентарните избори в Германия. В Бундестага влизат общо 6 партии, оповестиха управляващите след броене на гласовете във всички 299 изборни региони, съобщи БГНЕС.
ХДС/ХСС има 33% от гласовете, на второ място е Социалдемократическата партия на Германия с 20,5% от гласовете, а за първи път в Бундестага, с 12,6% от гласовете влиза дясната " Алтернатива за Германия ". Петпроцентната преграда преодоляват и " Свободните демократи ", " Левите ", както и " Зелените ". Свободната демократическа партия се връща в Бундестага с 10,7%, " Зелените " са с 8,9%, " Лявата партия " е с 9,2%.
Големият неуспех, с най-лошия в историята си резултат, е за Социалдемократическата партия, за която гласоподаваха 20,5% от гласоподавателите. Лидерът на партията Мартин Шулц към този момент разгласи, че социалдемократите няма да вземат участие в нова огромна коалиция.
ХДС/ХСС слагат, макар успеха, антирекорд от 1949 година, когато са първите избори за Бундестаг. За " Зелените " и " Левите " днешният резултат е втори най-успешен в историята им. Свободната демократическа партия на предните избори през 2013 година претърпя проваляне и не получи места в Народното събрание, в този момент резултатът и е от най-високите.
" Алтернатива за Германия " зае второ място във всички изборни райони на някогашната Германска демократична република, с изключение на в два - в Саксония тя се оказа преди всичко с 27%.
ХСС предстоящо завоюва изборите в Бавария, само че получи най-ниския си резултат от 1949 година. Социалдемократите заеха първо място в Бремене. Като се отдели и Саксония, където завоюва " Алтернатива за Германия ", във всички останали райони водач е ХДС.
Иначе Меркел победи за осми следващ път в изборния си регион във федералната провинция Мекленбург - Предна Померания. Канцлерът получава 44% от гласовете. На предходните избори тя бе подкрепена от 56,2% от гласувалите германци. Опонентът на Меркел от " Алтернатива за Германия " Ляйф Ерик Холм притегли гласовете на 19,3% от гласоподавателите и зае второ място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР