Алиансът БРИКС е начело на усилията за намаляване на господстващото

...
Алиансът БРИКС е начело на усилията за намаляване на господстващото
Коментари Харесай

Ето как новата валута на БРИКС може да повлияе на долара

Алиансът БРИКС е отпред на напъните за понижаване на господстващото състояние на щатския $ и за поощряване на потреблението на локални валути за да се укрепят стопанските системи на страните и да се понижи зависимостта от щатския $.

Тъй като Изтокът се стреми да оспори финансовото превъзходство на Запада, страните от БРИКС се застъпват за отвод от $ при трансграничните транзакции.

Нарастващият дълг от съвсем $34.5 трилиона в Съединени американски щати и евентуалното влияние на американската криза върху други стопански системи акцентират незабавната нужда страните от БРИКС да диверсифицират запасите си и да понижат експозицията си към зелените пари.

Вследствие на това БРИКС приканва другите страни да одобряват локалните валути за интернационалната търговия, като се стремят да понижат уязвимостта, обвързвана със зависимостта от щатския $.

В допълнение към насърчаването на потреблението на локални валути БРИКС изследва и опцията за въвеждане на нова валута за вътрешна търговия в границите на алианса. Макар и към момента в ранен стадий, създаването на валута на БРИКС е сигнал за съгласувани старания да се оспори статутът на щатския $ като международна аварийна валута.

Въвеждането на валута на БРИКС може да сложи няколко провокации пред щатския $:

  • Намаляване на интернационалното търсене на щатския $, което ще се отрази на динамичността на търсенето и предлагането му.
  • Отслабване на позицията на щатския $ като преобладаваща аварийна валута в международен мащаб.
  • Укрепване на локалните валути в страните от БРИКС, което евентуално може да оспори преобладаващата позиция на щатския $ на валутните пазари.

Тези събития биха могли да се развият в границите на относително къс интервал от две години след възможното въвеждане на валута на БРИКС. Последиците от отдръпването на страните от алианса от $ в търговията се простират оттатък финансовите пазари, като оказват въздействие върху разнообразни браншове на американската стопанска система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР