Гинка Спасова е родена на 4 септември 1925 г. във

...
Гинка Спасова е родена на 4 септември 1925 г. във
Коментари Харесай

Почина един истински аристократ на духа - актрисата Гинка Спасова

Гинка Спасова е родена на 4 септември 1925 година във Варна. Завършила е Държавна девическа гимназия „ Княгиня Мария-Луиза “ в родния си град, след това Държавното висше театрално учебно заведение в София. Част от трупите на Варненския и Народния спектакъл, както и на Театър на словото.

 

През годините играе на една сцена с актрисите Славка Славова, Таня Масалитинова, Стоянка Мутафова, с които я свързва и другарска дружба. Прекарва последната част от живота си непретенциозно, в безрезервна поддръжка и цялостна отдаденост на своя брачен партньор - писателя Иван Симеонов (1926 - 2018 г).

„ Гинка Спасова и Иван Симеонов са най-големите донори на Националния книжовен музей. Съгласно общата им воля техният апартамент в София, подарен на страната, ще бъде трансфорат в книжовен кабинет „ Иван Симеонов “, с цел да бъде непокътнат за поколенията като духовно средище на пишещата общественост и място наизуст и респект към жеста на донорите “, споделят от екипа на НЛМ.

 

Те дефинират Гинка Спасова и Иван Симеонов като „ същински аристократи на духа, културни деятели, положителни и почтени хора “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР