Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции

...
Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции
Коментари Харесай

Бонус: Главчев предлага Радев да ръководи делегацията за срещата на НАТО

Служебното държавно управление е одобрило на вчерашното си съвещание рамкови позиции за присъединяване на България в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните - членки на НАТО, която ще се организира от 9 до 11 юли във Вашингтон, Съединени американски щати. Това заяви държавната пресслужба, предаде БНР. 

Позициите не са оповестени, като приложенията са единствено за служебно прилагане. Кабинетът предлага на президентът Румен Радев да управлява българската делегация за срещата и съгласно хода на полемиката да изложи признатите от Кабинета рамкови позиции.

Като началник на делегацията ни и въз основа на рамковите позиции президентът ще може да утвърждава и утвърждава документите, показани на вниманието на държавните и държавните ръководители, в това число заключителното официално съобщение от срещата.

С държавното решение е одобрен и състав на делегацията ни във Вашингтон. Освен президент и министър председател в нея са включени министърът на защитата, Началникът на защитата, непрекъснатият представител на България към НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, шефове на дирекции в Министерският съвет и други чиновници от двете ни институции.

Преди дни стана ясно, че президентът Румен Радев и служебният министър председател и външен министър Димитър Главчев ще вземат участие в идната Среща на върха на НАТО, която ще се организира от 9 до 11 юли във Вашингтон. 

До това решение се стигна, откакто преди ден Главчев изпрати писмо до ръководителя на Народното събрание Рая Назарян от ГЕРБ, в което настояваше Народното събрание да реши дали той или Радев да съставлява страната на идното събитие. 

Въпросът бе разискван на председателския съвет на Народното събрание преди началото на пленарното съвещание предишния петък, само че не бе реализирано единодушие. 

Движение за права и свободи, ПП-ДБ и " Величие " упорстваха на срещата да иде Главчев. Българска социалистическа партия и " Възраждане " – че би трябвало да е Радев. Лидерът на ГЕРБ пък разгласи, че по време на тяхното ръководство е ходел президентът. 

Лидерът на Движение за права и свободи Делян Пеевски също разгласи, че не президента Радев, а Главчев би трябвало да взе участие в срещата. " Не би трябвало да се позволява още един път Радев да употребява този най-голям конгрес на НАТО за разпространяване на съветска агитация и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме очевидци ", съобщи Пеевски. По думите му страната ни би трябвало да има представител с явен евроатлантически профил, който да изрази изрично и еднопосочно неотменимостта на уговорката ни към всички решения на Алианса, свързани с законното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна експанзия на Русия.

" Категорична позиция за това, че България би трябвало да бъде показана на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев ", добави Пеевски.

Среща на върха на НАТО ще се организира в интервала от 9 до 11 юли във Вашингтон. Форумът е най-високото равнище на взимане на решения в Алианса и ще означи 75-та годишнина на Северноатлантическия контракт, подписан точно във Вашингтон. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, допускат осъществяване на дълготрайни задължения от съдружниците, с необикновен акцент към вложенията в защитата на всяка страна-член на НАТО и дълготрайната поддръжка за Украйна и финансовото ѝ застраховане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР