Алея на Дановия хълм ще носи името на големия пловдивчанин

...
Алея на Дановия хълм ще носи името на големия пловдивчанин
Коментари Харесай

Кръщават алея в Пловдив на маестро Милчо Левиев, учредяват ежегодна награда на името му

Алея на Дановия рид ще носи името на огромния пловдивчанин - джазмена Милчо Левиев, а годишно ще бъде връчвана и премия за млад реализатор. 
Прочетете още
Това стана ясно след среща на брачната половинка на Левиев Вики Алмазиду със заместник-кмета по просвета Пламен Панов, кмета на регион „ Централен “ Георги Стаменов и шефа на НУМТИ „ Добрин Петков “ Нели Попова–Коева.

„ По случай 85-годишнината на Милчо Левиев през предходната година започнаха поредност от събития, чието продължение е идният концерт с кино музика на Милчо Левиев " Отклонение ", който ще се състои през октомври в Дома на културата. Началото на честванията беше сложено със " Соната 57 " – посмъртния албум на музиканта, който бе осъществен през предходната година. Продължават концертите от „ Камерна сцена Пловдив “, които са част от Културния календар на града. Община Пловдив се отнася с извънредно почитание към маестрото, неговата памет и активността на сдружението – последовател на паметта му “, означи по време на срещата Пламен Панов. 

Поводът за визитата бе завършването на три нови хрумвания, които следва да бъдат осъществени. Първата е обвързвана с учредяването на нова премия и провеждането на конкурс.  Сдружение „ Милчо Левиев “, чийто ръководител е Вики Алмазиду, и община Пловдив ще провеждат годишен конкурс на името на Милчо Левиев, с връчване на премия и стипендия на млад, надарен музикант, който ще бъде избиран от авторитетно жури. Подобна самодейност има към този момент в Солун.

„ Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младежите – акцент. Затова след гибелта му, с изключение на разпространение на творчеството му,  втората огромна цел, която сдружението си сложи е работата с младежите “, акцентира Вики Алмазиду, която също е извънредно сполучлив реализатор и учител.

Идеята е „ състезанието да бъде с чувството на фестивал “, а основната дума да е свободата. Още тази година Община Пловдив ще поддържа организацията, а премия „ Милчо Левиев “ ще се връчва годишно. Партньори ще са Музикалното учебно заведение и Музикалната академия в Пловдив и Нов български университет.

Втората концепция, чийто подстрекател е Георги Стаменов, е алеята на Данов рид (Сахат тепе), започваща от ул. „ Божидар Здравков “, да носи името на Милчо Левиев. Пространството - алеята, шадраванът и над него мястото за сцена (с уместно осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл.



„ Там ще се организират дребни концерти, с времето и целенасочена грижа  на това място в сърцето на Пловдив, ще се вдъхне нов живот.  Към момента алеята няма име, там няма жилищни или административни здания и именуването не основава никакви административни неудобства “, разясни кметът на " Централен ".  

Третото значимо дело, чието начало ще бъде сложено още през актуалната година, е отреждането на място и провеждането на конкурс за основаване на монумент на Милчо Левиев. По концепция той ще е седнал, свирещ на пиано, монументът ще е в естествени размери. За присъединяване в състезанието ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят духа и паметта за известния джазмен за поколенията. Ще се търси съдействието на архитектите от Съюза на архитектите в България и Камара на архитектите в България за избора на мястото на осъществяване на паметника.

През есента е планувано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти ”, ще има майсторски класове и концерти н НУМТИИ, като на сцената ще се изявят напълно млади музиканти от учебното заведение, което самият той в миналото е приключил и в което се е върнал да преподава за прочут интервал от живота си, преди да замине.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР