Алесандро Бианкарди, италиански риболовец, изважда огромния сом от плитчините на

...
Алесандро Бианкарди, италиански риболовец, изважда огромния сом от плитчините на
Коментари Харесай

„Наистина осъзнах, че съм закачил чудовище“: хванаха гигантски сом, най-големият улавян някога

Алесандро Бианкарди, италиански рибар, изважда големия сом от плитчините на река По в региона на Ломбардия в Северна Италия. Уловът бие предходния международен връх за максимален сом (Silurus glanis) с 4 см.

„ Когато се появи за първи път, в действителност осъзнах, че съм закачил страшилище “, споделя в изказване Бианкарди.
„ Бях самичък против най-големия сом,
който в миналото съм виждал за 23 години. “

Когато Бианкарди изважда колоса, той и сътрудниците му го мерят, преди да го пуснат назад в реката.

„ Документирането му беше изпратено до IGFA (Международната асоциация за дивечова риба), с цел да могат публично да записват тази огромна риба “, се споделя в изказването.

Сомът е най-голямата сладководна риба в Европа (с изключение на типовете, които мигрират от морето към сладководните басейни, с цел да се развъждат, известни като анадромни видове). Тези риби произлизат от Централна и Източна Европа, само че са въведени в други елементи на континента през последните 25 години. Популациите им се разрастват като гъби в огромните реки в Италия, Франция и Испания.

Река По, която клати през Северна Италия и през градовете Торино и Пиаченца, е гореща точка за извънредно огромни сомове.

Последният рекорден улов, сом с дължина 2,81 м, също е изваден от река По на 12 април.

„ Сомът е въведен в река По към 2000 година “, споделя за Live Science Пер Ларсон, гост-професор в Университета “Линей ” в Швеция. Той учи хищни риби. „ Когато тип риба (като сом) се вкара в нова, подобаваща среда, повишаването е доста. “

Ларсон е изследвал популациите на сомове в най-северното им местообитание в Швеция, където тези животни имат доста по-бавни темпове на напредък, в сравнение с в по-южните райони, заради по-студения климат.

В изследване от 2022 година, оповестено в Scientific Reports, Ларсон и сътрудниците му документират образец с дължина 1,95 м – най-големият измежду общо 1183 уловени сома, като определеят че е на възраст 70 години.

Но огромните сомове в по-топлите европейски райони, нормално са доста по-млади от това. Наскоро уловеният сом евентуално е на възраст от 20 до 30 години, пресмята Ларсон, само че „ риба с размерите, уловени в река По, би била на към 100 години в Швеция. “

Високите температури, подобаващата среда и изобилието от храна може да са съдействали за големия размер на тази риба, добави той.
Река По обаче пресъхва за втора поредна година
заради понижаване на снеговалежите, което може да сътвори проблеми за гигантските риби. В началото на април равнищата на водата са толкоз ниски, колкото през лятото на 2022 година, когато рисковата суша разкрива неексплодирала бомба от Втората международна война на брега ѝ.

Не е ясно по какъв начин сушата ще се отрази на сомовете, само че инвазивните типове може да се оправят по-добре от локалната адриатическа есетра (Acipenser naccarii), която сомът съвсем изцяло е унищожил.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР