Алексей Тихонов, Каспаров.ruРазследването в САЩ за безредиците на Капитолийския хълм

...
Алексей Тихонов, Каспаров.ruРазследването в САЩ за безредиците на Капитолийския хълм
Коментари Харесай

Тръмп е застрашен от затвор – трупат се свидетелски показания, че е участвал в опит за държавен преврат

Алексей Тихонов, Каспаров.ru

Разследването в Съединени американски щати за безредиците на Капитолийския рид от 6 януари 2021 година и – най-важното – събитията, които ги предхождаха, навлиза в нов стадий, а облаците над Тръмп стартират стремглаво да се сгъстяват. Сега в разнообразни щати се организират десетки следствия и правосъдни чувания, засягащи опитите на Тръмп и обкръжението му да промени резултата от изборите в своя изгода, извършвайки де факто държавен прелом. Предявените обвинявания освен заплашват Тръмп с отнемане от независимост, в това число пожизнен затвор, само че и може да го лишат от право на присъединяване в изборите.

През август тази година самостоятелният специфичен прокурор от американското Министерство на правораздаването Джак Смит съумя да повдигне обвинявания против Тръмп по четири законови текста: скрит план против страната, скрит план за разстройване на публична процедура; опит да се осуети публична процедура, скрит план " против правата ".

Фалшивите електори

Един от детайлите на проекта за осъществяване на държавен прелом е потреблението на подправени електори в седем щата (Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Ню Мексико и Уисконсин), които оповестиха за победител на президентските избори в своите щати Тръмп вместо законно определения Джо Байдън.
Планирало се е да се употребяват резултатите от техните гласувания, с цел да бъде одобрен Тръмп като победител в президентския избор при формалната процедура в Конгреса на 6 януари 2021 година

При повдигането на обвиняванията през август следствие за подправените електори се водеше интензивно единствено в Мичиган и Джорджия. В Джорджия то напредна доста, вследствие на което там бяха повдигнати обвинявания против 19 участници в заговора, в това число против Тръмп и най-близкото му обграждане. Оттогава обаче нещата доста се трансформираха и спецпрокурорът се снабди с голям брой нови улики против Тръмп, и количеството им през околните месеци може мощно да нарасне.

Основна линия в отбраната на Тръмпа е изказванието, че той фактически е вярвал, че изборите са били фалшифицирани в интерес на Байдън, също и че не е взел участие в никакви дейности по организирането на държавен прелом. Съответно непрекъснатите му обществени изказвания, че изборите са откраднати, са предпазени от първата корекция в Конституцията на Съединени американски щати (за свободата на словото) и не са били част от скрит план за завладяване на властта.

Тази защитна тактика обаче стартира да се пропуква. Благодарение на следствието в Джорджия четирима души от обкръжението на Тръмп се съгласиха на договорка със следствието и дадоха показания против Тръмп, в които обявиха, че на заседания в Белия дом неведнъж е било съобщавано на Тръмп, че е изгубил изборите и че няма никакви свидетелства за интервенция при провеждането на президентските избори, както и че последното е било потвърдено в съда.

Един от четиримата, които през октомври подписаха договорка със следствието, е Кенет Чесебро (Kenneth Chesebro), който е бил главен уредник на гласуванията с подправени електори. Резултатът от това е, че следствията на щатско равнище за такива електори, които до тогава се водеха интензивно само щатите Джорджия и Мичиган, получиха доста ускоряване и към този момент имат голям прогрес – с помощта на дейното съдействие на Кенет Чесебро с щатските прокурори.

Разследването в Мичиган към този момент е равнище правосъдни чувания. В Невада, където при започване на октомври следствието във връзка с електорите се смяташе за на практика прекъснато и отминало в историята, се възобнови с нова мощ и в този момент се преглежда от Голямото жури на щата. В Аризона следствието също получи нов подтик и евентуално през околните месеци ще премине във фаза покачване на обвинявания против участниците в заговора. В Ню Мексико се организира аналогично следствие, само че липсва информация за значителен прогрес. В Уисконсин подправените електори подписаха договорка със следствието, признаха присъединяване си в противозаконен опит за смяна на изборните резултати и започнаха да сътрудничат на следствието. И само в Пенсилвания надали ще има следствие, защото там подправените електори са записали в своето решение, че резултатите от тяхното гласоподаване следва да се регистрират единствено в случай че съдът на щата реши, че изборите са манипулирани и постанови, че победител е Тръмп, а не Байдън.

Благодарение на появяването на нови улики и обстоятелства за опита за държавен прелом, подхванат от администрацията на Тръмп, може да се чака, че искащите да сключат договорка със следствието и да дадат показания против Тръмп ще станат доста повече през околните месеци. Възможност за сходно развиване вижда и прокурорът от Джорджия Фани Уилис, която води развой против Тръмп: през януари завършва представянето на документи в съда от страна на обвиняването и на отбраната, вследствие на което редица юристи на обвинени може да стигнат да извода, чe под натиска на доказателствата най-хубавото решение за техните клиенти може да е сключването на договорка със следствието.

Неочаквани дейности на специфичния прокурор от министерството на правораздаването на Съединени американски щати

Друга тактика на отбраната на Тръмп се показва в оптимално отсрочване на делата в съдилищата, при което той да взе участие в изборите и откакто победи да помилва себе си и своите сподвижници. За да парира обвиняването от страна на специфичния прокурор на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, екипът на Тръмп имаше желание да се позовe на президентския имунитет и да разгласи за нелегално следствието против експрезидента. В резултат на това делото би се проточило доста месеци, в случай че не и години, преминавайки през всички стадии на обжалване пред висшестоящите инстанции до момента в който делото не стигне до Върховния съд.

Разбирайки това желание на отбраната на Тръмп, спецпрокурорът се обърна през този месец непосредствено към Върховния съд с запитване дали може Тръмп да бъде преследван по предявените обвинявания, като помоли правосъдното решение да бъде огласено оптимално бързо. Спецпрокурорът заобиколи обичайните правосъдни процедури, като обоснова настояването си с изключителната значимост на проблема за страната. Следва да отбележим, че към този момент е имало сходен казус в историята на Съединени американски щати при мандата на Никсън в границите на абсурда „ Уотъргейт “.

Въпреки че съдиите консерватори, назначени от републиканците във Върховния съд, в този момент са шестима (трима от тях са назначени от Тръмп) против трима демократи, Върховният съд след края на мандата на Тръмп се оказа непокорен на многочислените претенции на юристите на Тръмп и най-вероятно ще прегледа обективно обръщението на спецпрокурора. Впрочем, решението на съда няма да се бави.

Към момента не е ясно дали Върховният съд ще преглежда отправеното питане всъщност, само че при всички случаи възнамерява да огласи бързо своето решение, защото в отговор на обръщението на спецпрокурора даде на страната на Тръмп период до 20 декември, с цел да внесе във Върховния съд своето мнение. Решението на Върховния съд може мощно да повлияе върху скоростта, с която ще се преглеждат обвиняванията против Тръмп по процеса, чиято начална дата е 4 март 2024 година, а надлежно и на държанието на обвинените.

Както и в тази ситуация с следствието във връзка с подправените електори, в случай че решението на Върховния съд не е в интерес на Тръмп, това може да усили броя на искащите да сключат договорка със следствието и да дадат показания, уличаващи Тръмп.

Забрана за присъединяване в изборите

Проблемите на Тръмп не свършват с казаното дотук. За да не позволен Тръмп да взе участие в изборите, гласоподаватели от няколко щата подадоха групови искове против него с обвиняване в опит за прелом – в случай че бъде разгласен за отговорен по такова обвиняване, следва възбрана да взе участие в президентските избори в съответните щати според 14-ата корекция в американската Конституция.

Съдът в Колорадо разгласи, че Тръмп е отговорен за щурма на Капитолия, само че реши, че президентският пост не е измежду избираемите длъжности, които би трябвало да бъдат неразрешени за Тръмп според 14-ата корекция. Това решение беше обжалвано от двете страни във Върховния съд на щата и той се произнесе, че експрезидентът няма право да взе участие в изборите поради ролята му в нападението на Капитолия от 6 януари 2021 година
С огромна доза възможност разглеждането на това дело ще отиде във Върховния съд на Съединени американски щати, заплашвайки Тръмп с още едно правосъдно дело.

Тръмп е лъжец

Черешката на тортата в правосъдните искове против експрезидента е гражданското дело във връзка с бизнеса на Тръмп в съда в Ню Йорк. Според обвиняванията той доста е завишавал цената на бизнес активите си, с цел да получи по-изгодни условия по банкови заеми и застрахователни услуги. Така контрагентите на Тръмп са били ощетени минимум със 168 милиона $.

И въпреки разглеждането на този цивилен иск да не носи опасности от затвор, то към този момент даде значими резултати. Първо, съдът към този момент разгласи, че Тръмп е отговорен за завишаване на цената на бизнес активите му и в този момент сигурно се знае това, за което от дълго време се говореше – че Тръмп в реалност не е милиардер. Второ, изказванието, че Тръмп е лъжец към този момент не е оценъчно, а е реалност, потвърден от съда. И трето, в резултат на решението по това дело фирмите на Тръмп може да бъдат задължени освен да възстановят сумите, с които са били ощетени контрагентите им, само че и да платят санкции, които са в пъти по-големи от загубите на контрагентите. В този случай бизнесът на Тръмп евентуално ще бъде изправен пред фалит.

Освен това следва и правосъдно чуване по делото против Тръмп за откритите секретни документи в резиденцията му във Флорида, които нелегално е изнесъл от Белия дом по време на президентския си мандат. Към момента това обвиняване не съставлява сериозна заплаха за него, само че въпреки всичко ще изисква спомагателни разноски за юридическа отбрана, които и без друго изтощават бюджета му.

Как ще завърши всичко?

Може дълго да гадаем за развиването на обвиняванията против Тръмп през идната година. Но в този момент се появяват нови свидетелства и показания против Тръмп надали не всеки ден. С оглед на риска освен да бъде наказан на отнемане от независимост, само че и да загуби бизнеса си, е напълно евентуално самият Тръмп да се съгласи на договорка със следствието.

Да се признае за отговорен в опит за държавен прелом би било най-хубавото решение за всички, в това число за самия Тръмп. Така той може да се отърве с условна присъда и възбрана за присъединяване в изборите според 14-ата корекция в Конституцията, и да получи късмет да резервира бизнеса си. Републиканците биха могли най-сетне да се избавят от тоталното въздействие на Тръмп върху партията и да бъде предотвратен ултрадесният уклон, който е неизвестен измежду по-голямата част от американците. Публично самопризнание от страна на Тръмп, че е мамил последователите си, би разрешило да се преодолее публичният ерес, основан от самия Тръмп.

За Републиканската партия такова решение ще е ужасяващ край вместо смут до безкрайност с Тръмп. Да, изборите през 2024 година ще бъдат изгубени за тях: последователите на Тръмп ще бъдат дезориентирани и потиснати, а най-близкият до Тръмп по известност претендент Де Сантис няма шансове да победи – по равнището на интелекта си не е доста друг от Тръмп, само че доста отстъпва на последния по харизма, вследствие на което известността му отвън неговия щат Флорида е много ниска. Индусът Вивек Рамасвами няма никакви шансове да получи гласовете на расистки настроените американски „ червени вратове “ (rednecks), които са главният електорат на републиканците.

При това колебаещите се гласоподаватели, най-малко за известно време ще отдръпват поддръжката си за Републиканската партия, която напоследък без друго е разтърсвана от непрекъснати корупционни и прочие кавги. Както е известно, паметта на електората е къса и още през идващия изборен цикъл републиканците имат шансове да възстановят позициите си.

Трябва да кажем, че сходен излаз ще е най-тежкият удар за Кремъл, чиято съществена тактика се опира на победа на Тръмп в идните през идната година президентски избори в Съединени американски щати. Воят, който ще се раздаде в Кремъл, ще може да се чуе даже на територията на Съединени американски щати.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР