Александър Везенков и Олимпиакос продължават да се намират в челото

...
Александър Везенков и Олимпиакос продължават да се намират в челото
Коментари Харесай

Олимпиакос и Везенков прегазиха Жалгирис в Евролигата

Александър Везенков и Олимпиакос не престават да се намират в челото на подреждането в Евролигата, откакто довечера записаха третата си победа от първите четири мача в най-престижната клубна европейска конкуренция. Българинът и съотборниците му от гръцкия гранд се съвзеха от извънредно тежко начало, с цел да удължат тъгите на литовския Жалгирис и да му нанесат четвърто следващо проваляне след 83:68 точки (12:23, 24:16, 27:10, 20:19). Двубоят бе част от програмата на четвъртия кръг в шампионата на богатите и се организира в " Двореца на мира и другарството " в Пирея.

Везенков още веднъж имаше основен принос за триумфа на Олимпиакос. След като завърши първото полувреме без нито една точка, българският национал сподели класата си в третата четвърт, в която наниза всичките си 12 точки, с цел да тласне " червено-белите " към успеха. 26-годишното крило прибави още 6 битки към статистиката си, а при стрелбата бе 3/8 от игра и 4/4 от наказателната линия, с цел да оформи коефициент на потребно деяние от 15 . Българинът престоя единствено 15 минути на паркета, защото в сряда игра 37 минути при свръхтежкия конфликт против Барселона, а след два дни на него и съотборниците му следва дуел против Промитеас в гръцкия шампионат.

Победата изпраща Олимпиакос на третата позиция във краткотрайното класиране след първите четири кръга в Евролигата. Баскетболистите на Йоргос Барцокас разполагат с баланс от 3 победи и 1 загуба. Положението в Жалгирис става все по-тежко, като идването на старши треньора Юре Здовц също не оказва помощ изключително и сега литовците са на последната позиция с 4 загуби от 4 мача.

Въпреки че се стигна до 15-точкова разлика в крайния резултат, тимът на Олимпиакос не се докопа по никакъв начин елементарно до крайния триумф. Домакините изпитваха доста съществено компликации с организацията на нападенията си в първата четвърт, до момента в който от другата страна борещите се за първата си победа за сезона литовци стояха доста добре и съумяха да си завоюват двуцифрена преднина при 8:18. Титулярната петица на " червено-белите ", в която бе и Везенков, не работеше сполучливо в откриващите минути на днешния мач, като чак след влизането на аварийните играчи обстановката за отбора на Йоргос Барцокас се възстановява.

Жалгирис подвигна разликата на 14 точки при започване на втората четвърт при 17:31, само че най-накрая стрелбата от тройката на Олимпиакос проработи и първите играчи, които натиснаха газта за гърците, бяха Шакийл МакКисик и Янулиос Ларендзакис. Включилите се от скамейката играчи нанизаха три тройки, две на гръцкия гард, с цел да понижат разликата на осем точки при 26:34. При това стичане на събитията треньорският щаб на домакините реши да не прибягва до разочаровалите титуляри и остави запасите си на паркета, като след още няколко точни акции на Костас Слукас, Йоргос Принтезис и МакКисик дефицитът на Олимпиакос се стопи до три точки при 36:39 на полувремето.



Везенков и компания се завърнаха на паркета при започване на третата четвърт, която принадлежеше напълно на българския национал. Той стартира частта с две следващи тройки, с цел да върне задатъка на своя отбор, а по-късно продължи наказателната си акция и дружно с тройка на Папаниколау Олимпиакос излезе напред с осем точки при 55:47. В края на частта българинът добави още две точки към актива на гранда от Пирея като част от серия, с която домакините взеха двуцифрена преднина преди началото на последната четвърт - 14 точки при 63:49.

Отборът на Жалгирис бе в нокдаун след извънредно слабата трета част, като до края на мача не откри метод да реагира съответно на разнообразната игра на своите противници. Костас Слукас бе диригент на играта на Олимпиакос във финалните минути от дуела, като гръцкият национал се трансформира в топреализатор на отбора си със 17 точки, подсигурявайки триумфа на своя отбор с крайното 83:68.

Слукас приключи със 17 точки, 5 битки и 2 асистенции за единствено 18 минути на паркета. Янулиос Ларендзакис добави още 13 точки, Саша Везенков се регистрира с 12 и 6 битки, а Костас Папаниколау вкара 10 точки. Нито един състезател в тима на Барцокас не игра повече от 24 минути в днешния мач, като с най-вече приключи легендата Йоргос Принтезис.

Еманюел Мудией завърши с 19 точки и 4 асистенции за Жалгирис. Артурас Милакнис вкара 14, а Джош Небо се регистрира с още 12 точки и 4 битки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР