Александър Морфов е назначен за главен режисьор на Народния театър

...
Александър Морфов е назначен за главен режисьор на Народния театър
Коментари Харесай

Александър Морфов отново е главен режисьор в Народния

Александър Морфов е назначен за основен режисьор на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, демонстрира информация по отношение на състава на трупата в уеб страницата на театъра. Ново попълнение в щата е още едно авторитетно режисьорско име – Явор Гърдев. Той се причислява към Диана Добрева, която от няколко сезона към този момент бе щатен режисьор в първата ни натрупа. Така именитото режисьорско трио, дружно с новия шеф Васил Василев, ще дефинира репертоарната политика на театъра и бъдещото му художествено развиване.  

Васил Василев удостовери за в. „ Сега “, че Александър Морфов към този момент е в театъра и е почнал подготовка за реализацията на нов театър, което е дълъг развой във времето. Както уеб сайтът ploshtadslaveikov през вчерашния ден заяви, Морфов ще слага собствен авторски театър „ Троянският кон “ по Омировата „ Илиада “, подготовките за който би трябвало да стартират през декември. Любопитно е, че различен бележит режисьор с интернационална кариера – словенецът Йерней Лоренци, чиято версия на „ Илиада “ преди няколко сезона очарова публиката в границите на фестивала Световен спектакъл в София, сега също работи в Народния по своя театрална акомодация на легендата за Орфей. Запитан дали публиката ще бъде изкушена да прави съпоставения сред двамата корифеи, Васил Василев беше сбит, като съобщи, че всеки създател е друг. Засега шефът не пожела да разяснява и това дали ще причисли още имена към по този начин оформилия се троен режисьорски мозъчен концерн, само че даде обещание вести при започване на идния сезон наесен.

Привличането на изявени наши и непознати режисьори, които да слагат на сцената на Народния, бе част от концепцията на Васил Василев, с която той завоюва състезанието за директорския пост. На прослушването тогава той загатна преди всичко точно Морфов, както и фамозния литовец Оскарас Коршуновас, авангардния руснак Тимофей Кулябин, с които е работил чудесно като доскорошен шеф на Плевенския спектакъл. Кулябин в това време одобри поканата и към този момент слага тук „ Нора “ на Ибсен. Идеята в Народния да има  „ интелектуален концерн “ под формата на режисьорска гилдия и литературно бюро бе в центъра на концепцията на различен претендент за директорското кресло – режисьора Бойко Богданов, който бе класиран от комисията на второ място в състезанието. Няма неприятно, в последна сметка значимото е градивните хрумвания за развиване на национална културна институция като Народния спектакъл, без значение кой ги е „ подал “, да се осъществят за положителното на театъра.     

Сред ударните акценти в концепцията на Василев бе и възкресяването на първата ни сцена на паметния театър на Морфов „ Хъшове “, което ще се случи в новия сезон, най-вероятно през септември. Заглавието бе свалено при цялостен салон от предходния шеф Мариус Донкин, като имаше заричане да го върне след отпадането на пандемичните рестрикции, само че двамата с Морфов не можаха да се схванат за възстановителните подготовки и опцията пропадна. От свои източници в театъра в. „ Сега “ научи, че даже са правени опити за трансформирането на декора от „ Хъшове “ за други спектакли, тъй че в този момент и той би трябвало да бъде ремонтиран.

Александър Морфов за малко е бил шеф на Народния спектакъл (2000-2001 и от януари до септември 2015 г.), а през 2009-а е бил и основен режисьор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР