Александър Марков е отличаван два пъти като репортер на годината

...
Александър Марков е отличаван два пъти като репортер на годината
Коментари Харесай

Александър Марков: Политиката без маска опитва да скъси дистанцията с младите


Александър Марков е отличаван два пъти като кореспондент на годината с премия от фондация " Димитър Цонев " от влиятелния конкурс за телевизионна публицистика в Свети Влас. Завършил е публицистика и интернационалните връзки в Софийския университет, иа към този момент 10 година е интернационален кореспондент в Българска национална телевизия. Отразявал е митингите през 2013-2014-а, миграционната рецесия, избори и референдуми в Италия, Турция, Гърция, Северна Македония, визитата на президента Тръмп в Полша и срещата му с българския министър председател в Белия дом, президентските избори в Съединени американски щати през 2020-та, срещата на върха САЩ-Русия в Женева и още доста разнообразни събития в 34 страни - от Южна Корея до Америка и от Норвегия до Египет. Той е единственият публицист от България отразил най-голямото военно обучение на НАТО в Норвегия.

За изборите през март 2021 бяхме с маски. За изборите на 11 юли наподобява, че ще ги свалим. Остава ли " Политиката без маска " такава, каквато стартира напролет в YouTube канала на Българска национална телевизия?

" Политиката без маска " беше пилотен план, новаторска концепция, опит да стъпим в YouTube. Тя е рожба на творчеството на моите директни ръководители. В нея разказът за политиката е елементарен и почтен. Мисля, че към този момент тя ще остане такава, несъмнено, с някои промени. Вместо да обясняваме какво би трябвало да бъде по Конституция, може би е време да стартираме да приказваме какво Е. А това са две разнообразни неща.

Политиката е непокътната територия за възрастните. Или най-малко по този начин беше признато до скоро. Обръщат ли младите повече внимание на тематиката напоследък?

Младите, които не вземат участие в политиката, съгласно мен, я възприемат като нещо еднообразно неразбираемо, отдалечено от тях и заслужаващо протест. Винаги е по този начин. Младите реагират по-остро на всяка неправда, а в политиката въпросът за справедливостта е последният, който има значение (за съжаление). " Политиката без маска " се пробва да съкрати дистанцията сред младите и политиката, с цел да знаят по какъв начин да я трансформират, в случай че изискат.

Какво ще е продължението на " Политиката без маска " по време на актуалните предварителни избори?

Предстои да разберем:-)

Отвъд YouTube плана, вие сте дълготраен интернационален кореспондент на Българска национална телевизия, отразявал едни от най-значимите международни събития в последните години, а към този момент и квалифициран магистър по политология, в компетентност " Международни връзки и проблеми със сигурността ". Това ли беше фантазията ви за професионално развиване и по какъв начин си представяте пътя си от тук насетне, когато наподобява, че сте постигнали всичко в сферата си?

Всъщност работя във вътрешния отдел, само че съм приключил интернационална публицистика и в този момент " Международни връзки ", което е доста забавно за мен, тъй като границата сред вътрешната и външната политика към този момент е все по-неясна. В Българска национална телевизия изпълних доста свои фантазии, да, това беше фантазията ми за професионално развиване. Оттук нататък пътят самичък ще се разкрие.

Откривате ли разлика сред метода на разбиране на публичните процеси сред младежите в България и в чужбина?

Според мен, младите в чужбина работят повече - кой както желае да го схваща. Участват в гражданския живот, знаят, че са част от по-голям и значим групов организъм - обществото. И в България, и на открито има доста свободни хора, само че сякаш за младите на открито свободата е неразделна част от битието, ежедневие, естествено като дишането. У нас е мотив за размисъл. Не, че тук някой те стопира да направиш нещо, само че сякаш все по-малко са тези, които желаят въобще да създадат нещо. И не става въпрос единствено за младите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР