Александър Лукашенко започна да изпълнява обещаното - с твърди мерки

...
Александър Лукашенко започна да изпълнява обещаното - с твърди мерки
Коментари Харесай

Лукашенко действа сурово в Беларус

Александър Лукашенко стартира да извършва обещаното - с твърди ограничения да поставя ред в Беларус, установи съветският в. "Комерсант ".

"Действащият президент на страната насочи сигнал, че измежду държавните чиновници, да вземем за пример учителите, не трябва да има дисиденти. Както и измежду дипломатите: от външното министерство към този момент са уволнени много хора, подкрепили към този момент над двуседмичните демонстрации в страната ", написа изданието.

Беларусите стачкуват против оповестената победа на несменяемия от четвърт век държавен водач в президентските избори на 9 август и наказаното към този момент от Запада жестоко полицейско принуждение. Опозицията не признава данните на Централната изборна комисия (ЦИК), упорства за оставка на държавното управление, освобождение на политзатворниците и нови, почтени избори.

Силовите структури не престават да арестуват опозиционери, а военните отблъскват противников офанзиви - през вчерашния ден бе обявено за измама от страна на прилежаща Литва, откъдето дохвърчали на беларуска територия балони с бяло-червено-бялото знаме на митинга.

"Междувременно Русия и Западът към момента не могат да открият допирни точки по въпроса за Беларус. Днес прочее следва нов опит за доближаване на позициите ", прибавя "Комерсант ", припомняйки предстоящата аудиенция на американския заместник-държавен секретар Стивън Бигън в Москва.

"Европейският съюз е подготвен да даде принос за спокойно и демократично споразумяване " на беларуския спор ", уверили са представители на Европейската комисия пред "Известия ".

"Москва обаче упорства, че беларусите имат сили сами да решат проблемите си, по тази причина е недопустимо да им се натрапва ходатайство. Руски специалисти допълват: опитът сочи, че западната интервенция не води до нищо положително. Доказва го украинската рецесия, също почнала с проект за споразумяване, препоръчан от Запада ", твърди всекидневникът.

Печатът разисква обществената поява на Лукашенко и на 15-годишния му наследник Николай с бронежилетки и с автомати в ръце по време на неделните манифестации в Минск. Този театър е опит за заплашване от страна на човек без възприятие за достолепие, възприеман като страшилище в страната си, разяснява за "Лента " Станислав Шушкевич, някогашен ръководител на Върховния съвет на Беларус. "Само анормален човек може да учи дете на сходно държание ", твърди той.

"Взгляд " изяснява защо му е автомат на беларуския президент и цитира опозиционно настроени специалисти, съгласно които "Бащицата " този път май откровено е повярвал в опасността да бъде щурмувана президентската резиденция в Минск.

"Лукашенко самичък се трансформира в натурален източник на ескалация на напрежението в страната ", гласи извод на беларуския политолог Ярослав Романчук. А съгласно военния специалист Александър Алесин в неделя в действителност е бил подготвян взлом, само че се е провалил, защото "в виновния миг е липсващ интернетът в устройствата на опозиционерите ". "Под лозунга "Бий ченгетата! " нападателни маргинални детайли, настоящи зад тила на протестиращите, се въоръжават с кирки, лопати и други предмети, с цел да стартират провокации ", предизвестява той.

"Едва в този момент Лукашенко стартира същинска предизборна битка. Такава, каквато би трябвало да бъде и която стъписва политическите му съперници и активизира същинските му последователи ", написа "Комсомолская истина ".

"Лукашенко задълбочава политическата рецесия в Беларус ", акцентира в заглавие "Независимая газета ". "Опозиционният Координационен съвет предлага разговор на президента, само че съгласно някои аналитици ръката на Кремъл поредно подкопава позициите на настоящия водач ", написа вестникът.

По данни на специалиста от Минск Арсений Сивицки в Беларус се намират съветски консултанти, които се мъчат да лишат властта от опция да реагира на действителните провокации и закани за стабилността, суверенитета и независимостта на страната. Целта съгласно него е да запазят контрола и върху двете страни в спора, без да спъват възможна промяна на властта, в случай че новата власт не заплашва стратегическите ползи на Русия.

"Защо Русия праща у нас свои пропагандисти? " - пита участничка в беларуски протест, говорила с кореспондентка на съветския в. "Новая газета ". - Сигурно смятате, че Лукашенко няма да се оправи с нас без ваша помощ? ", пита тя.

"Москва се включва все по-активно в уреждането на беларуската рецесия. След като Западът отхвърли да признае преизбирането на Лукашенко, той в действителност делегира интернационалните си компетенции си на Владимир Путин - президента на Русия ", написа "Свободная преса ".

Западът употребява протестиращите в Беларус като статисти, с цел да дойдат там на власт сили, които крият същинската си стратегия, декларира пред вестника лидерът на съветските комунисти Генадий Зюганов.

"Западът възнамерява да построи хигиеничен кордон, включващ балтийските страни, Беларус и Украйна, за да пререже пътищата на Русия към Европа и сурово да диктува цените " на съветския нефт и газ. "Утрешният, а и идващият ден на Русия зависи от това какъв брой пламенно ще изпълняваме през днешния ден съюзническите си задължения пред Минск ", акцентира Зюганов.

Трябва да се заплаща за всичко в този живот. И за очебийно наглото отношение към личното си население ще се заплаща изключително тежко и мъчително, предвижда в публикация за обстановката в Беларус "Московский комсомолец ".

"Кой ще заплаща сметката най-после? Много се опасявам, че с изключение на Лукашенко в окончателния лист ще забележим и Русия - страна, която "Бащицата " целеустремено трансформира в честен и идеологически съизвършител на своите осъществявания ", декларира създателят.

Колкото и да размахва автомат Лукашенко, ръководството му в Беларус рано или късно ще свърши, заключава той - с вярата обаче да не свърши и руско-беларуското другарство, заключава създателят на публикацията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР