Алберт Попов се класира на престижното 17-о място гигантския слалом

...
Алберт Попов се класира на престижното 17-о място гигантския слалом
Коментари Харесай

Алберт Попов с историческо класиране за България в ските

Алберт Попов се класира на влиятелното 17-о място гигантския слалом на Зимните Олимпийски игри в Пекин. Той изненада самия себе си, защото този сезон съвсем не е упражнявал за дисциплината, а поначало силата му е в слалома.

И записа историческо достижение - най-предно класиране на българин в дисциплината на Зимни игри, подобрявайки досегашния връх на Петър Попангелов, който беше на 21-о място в " Сараево 1984 ".

24-годишният Попов финишира за 2:14.94 минути на пистата " Ледена река " в Янцин.

Той беше 27-и след първия манш с 1:07.60 минута, само че с превъзходно втурване във втория за 1:07.34 минута (седми резултат) съумя да прогресира с 10 позиции в крайното нареждане. За Попов това е най-хубаво класиране на Олимпиада, откакто при дебюта си преди четири години в Пьончан се подреди 28-и също в гигантския слалом, а в слалома не приключи.

Вторият манш стартира със 75-минутно забавяне, защото домакините се нуждаеха от в допълнение време, с цел да почистят и обработят пистата със профилирани машини. В екипа, който се грижеше за трасето, имаше и няколко българи, осведоми пратеникът на Българска телеграфна агенция в Пекин.

Фаворитът Марко Одермат (Швейцария) завоюва купата с 2:09.35 минути.

Одермат, който има пет победи и едно второ място в шест великански слалома през този сезон за Световната купа, водеше след първия манш с 1:02.93 минута и задържа първата позиция със солидно второ втурване.

Словенецът Жан Кранец направи свръхестествен втори манш за 1:05.83 минута и прогресира от осмото до второто място единствено на 19 стотни зад спечелилия, с цел да запише най-големия триумф в кариерата си.

Световният първенец Матийо Февр (Франция) се подреди трети на 1:34 секунди.
" Изненадах и себе си "
" Във втория манш ми беше доста по-лесно, тъй като стартирах от първите. Така имаш опция да избереш своята линия, своя път, по метода, по който си разгледал трасето, съобщи Попов пред Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция. - По принцип това ми е карането, само че с толкоз заден номер в първия манш е в действителност мъчно да се покаже. Тогава нещата не са толкоз под твоя надзор. "

След първия манш той сподели, че спускането му е било " на първо място оцеляване ", имал е доста огромни усложнения. След това обаче нещата се обърнаха, а и самият Попов бе доста стабилен, като известно време беше водач - преди да стартират да се спускат най-хубавите.

" По време на второто ми втурване беше по-светло, виждаше се добре терена, сносно беше изчистена пистата, поради което се забави надпреварата. Смея да настоявам, че са се справили съвършено. За гигантския слалом, почтено казано, изненадах и себе си за тренировките в дисциплината, които имам през този сезон. Тук съм се пуснал единствено два пъти, едвам тестваме ските, с цел да изгубвам минимално в надпреварата ", добави той.

Той към този момент чака слалома в сряда.

" Хареса ми мястото на лидерското столче и си поисквам след три дни в слалома да заставам по-дълго на него. Със сигурност мога да реализира още по-добро класиране. Именно по тази причина обърнахме повече внимание на слалома, тъй като считам, че там имам огромен късмет и не желая да го изпускам. Искам да съм оптимално съсредоточен и убеден, сподели Аби в чудесно въодушевление.

- Пистата за слалом е много лесна, имаме много по-тежки трасета в Световната купа, само че това не прави надпреварата по-леко. Даже бих споделил, че ще бъде по-трудно, тъй като разликите ще бъдат доста дребни. Скоростта е доста висока, тъй като пистата е относително равна и се опитваш да вземеш максимума от всеки завой, да задържаш скоростта от самото начало. Точно при тези условия се вършат повече неточности и по тази причина надпреварата ще бъде много мъчно. Пожелавам си шанс и да бъда от тези, на които ще им се получи. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР