Албанци ни строят къщите, украинки ни оправят леглата по черноморските

...
Албанци ни строят къщите, украинки ни оправят леглата по черноморските
Коментари Харесай

Албанци ни строят къщите, турци ни готвят по курортите

Албанци ни строят къщите, украинки ни оправят леглата по черноморските хотели, а турци ни готвят по кръчмите. Родните претенденти за работа отиват на авансово изявление, изстрелват въпроса: „ Каква е заплатата? “, и след отговора аристократично напущат кабинета на шефа или ПР-а.

Коефициентът на безработицата в България за първото тримесечие на 2021 година е 6.4% от работоспособното население, излиза наяве от данните на Национален статистически институт, а наклонността е да падне още през лятото поради сезонната претовареност. С една дума, не е като да няма свободни хора за работа,

само че или те не стават, или работата не става за тях,

разказа в резюме обстановката пловдивски управител. Дисбалансът се добавя от упованията за възнаграждението и работното време и действителността.

Албанци строиха трибуната на стадион " Ботев " под тепетата. Бяха привлечени от изпълнителя на плана ПИМК. Те към този момент са по родните си места, само че сигурно не биха отказали още гурбет в България. Друга строителна бригада от Албания е основана в селата на Родопската яка. За евтиния там държат квартири, само че извършват поръчки „ на повикване “ в Пловдив, Асеновград и баровски обекти из близките села. Те са група, организирали се сами още от родното си място. Млади, здрави момчета, не основават проблеми, те по през целия ден са на работа, удовлетворени са и локалните, тъй като гурбетчиите оставят част от парите си в селските хоримаци.

Какво обаче може да предложи най-бедната страна в Европейския съюз на такива гастарбайтери? Отговорът е обикновен -

по-добър стандарт и възнаграждение от личната им татковина.

Само за информация - минималната работна заплата в Албания за предходната година е 213 евро и към една трета от албанците работят цялостен месец точно за тази семпла сума.

Друга огромна група, на която България напоследък е обичана за гурбет, са турците. Като не става въпрос единствено за български турци от пограничните региони, а постоянно и за хора от огромните градове от вътрешността на страната, в това число и висококвалифицирани експерти. И тук повода е същата - поради нестабилната икономическа обстановка в прилежащата страна и спада на турската лира българската заплата им наподобява много по-изгодна.

Въпреки че и в Турция има строителен взрив и без работа няма да останат, те идват тук поради по-доброто възнаграждение.

Без тях сме изгубени, разяснява Тунджай Гюлер от строителна компания „ Герт груп “. В момента в компанията му няма „ вносни служащи “, само че по думите му - „ ще направи всичко допустимо да докара “. И молдовците са положителни строители, само че аз персонално избирам турските, просто им разбирам по-добре манталитета, разяснява президентът на „ Герт груп “. Истината е, че за този отрасъл от дълго време няма фрагменти и това е огромен проблем. Опитните и подготвените отидоха на гурбет в Германия или Холандия, заселиха се трайно в чужбина, дръпнаха и фамилиите си, а

тук останаха единствено хората, които се „ пишат “ майстори, само че напълно не са,

добавя Тунджай Гюлер и с носталгия си спомня за фрагментите от „ едно време “ от Строителни войски.

Вече е ясно обаче, че такива хора няма по какъв начин да запушат дупките на пазара на труда у нас. Още при започване на пандемията - при започване на 2019 година, подплашени от неразбираемото бъдеще и рестриктивните мерки за работа, доста гурбетчии се върнаха вкъщи. По груби данни - към 200 000 души.

Те обаче пристигнаха на посетители, похарчиха парите си тук, подвигнаха потреблението на дребно, понакупиха някой и различен парцел, само че не се вляха на пазара на труда. Нещо повече - огромна част към този момент се върнаха назад, а други го плануват поради разхлабването на противоепидемичните ограничения в Европа.

Още тогава Камарата на строителите опита да яхне вълната и поде самодейност за задържане на фрагментите в строителството у нас. Не се получи обаче, единомислещи са хората от сектора.

Тенденцията за импорт на работна ръка от трети страни значи едно-единствено нещо - че стандартът ни на живот се е повишил, щом сме притегателни като място за работа, обобщава финансовият анализатор Светозар Гледачев. Той е наясно, че това умозаключение ще прозвучи на някои прекомерно оптимистично, само че е по този начин, тъй като ние просто не го усещаме. И дава за образец, че и висококвалифицирани експерти, като лекари и фармацевти, от Македония избират да останат тук, откакто завършат медицина или фармация, вместо да се връщат по родните си места.



В Кърджалийско е по-лесно

В региона на Кърджали първи регистрираха, че поради острата липса на личен състав си внасят от Турция. Това се случи още при започване на пролетта, когато стана ясно, че заведенията за хранене отварят. " Някои от сътрудниците към този момент ​имат готвачи от Турция. Може би тъй като лирата е по-евтина и нямат огромна сметка да работят там. А тук евентуално са удовлетворени от заплащането, което им предлагаме. Смятаме, поради неналичието на личен състав, да се ориентираме към такива служащи - от други страни като Турция, Украйна, Беларус и Молдова “, разяснява обстановката още тогава Данаил Дялков, ръководителят на Асоциацията на ресторантьорите в Кърджали.

Още не сме привлекателна дестинация

Въпреки че бизнесът в България е подготвен да наема чужденци основно от страни отвън Евросъюза, страната ни не е привлeкaтeлнa дecтинaция зa живoт нитo зa хора oт EC, нитo зa тaкивa отвън oбщнocттa. Caмo 1% oт нaceлeниeтo нa ​България ca грaждaни нa други cтрaни. Тoвa coчи нoвo изcлeдвaнe нa Eврocтaт, оповестено през март т.г.

Нaй-виcoк дял непознати грaждaни живeят в Люкceмбург (47% oт oбщoтo нaceлeниe), а нaй-ниcък в Пoлшa и Румъния.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР